Prezidentskí kandidáti Korčok a Pellegrini sa stretli v poslednom dueli. Kritikou nešetril ani jeden

ta3/ČTK/TASR
3.4.2024 21:45

Finalisti prezidentských volieb Ivan Korčok a Peter Pellegrini sa v poslednom televíznom dueli pred sobotňajším druhým kolom volieb navzájom nešetrili. Už na začiatku debaty vo verejnoprávnej RTVS sa obaja kriticky vyjadrili na adresu svojho súpera.

Korčok a Pellegrini, debata
TASR - Martin Baumann

Predseda parlamentu vyhlásil, že Korčok má arogantný a nadradený postoj a myslí si, že len on je tým správnym kandidátom na post hlavy štátu.

Korčok sa proti tomuto výpadu ohradil a tvrdil, že jeho súper chce vyzerať ako ľudový prezident, ale správa sa inak. Dodal, že Pellegrini chce utiecť do prezidentského paláca, pretože sa mu nedarí plniť sľuby, ktoré dal ľuďom v kampani pred minuloročnými parlamentnými voľbami.

Predĺžená ruka

Korčok uviedol, že paniku troch vládnucich strán ukázalo ich dnešné spoločné vyhlásenie, v ktorom ho označili za protislovenského prezidentského kandidáta a človeka, ktorý sa ako hlava štátu pokúsi vytvoriť druhé centrum moci s cieľom zničiť vládu a vyvolať predčasné parlamentné voľby.

Podľa Korčoka chcú vládnuce strany poslať do prezidentského kresla človeka, ktorý bude len ich predĺženou rukou.

Ochrana vlády

"Tam, kde vláda pracuje pre ľudí, ju prezident musí podporovať," povedal Pellegrini, ktorý predtým povedal, že ako prezident chce chrániť národne orientovanú a sociálnodemokratickú vládu.

Korčok opäť prirovnal Pellegriniho k predĺženej ruke premiéra Roberta Fica.

NATO aj Ukrajina

Pellegrini nedal jasnú odpoveď na otázku moderátora, či by Slovensko malo v prípade útoku Ruska pomôcť napadnutej krajine, ako to vyplýva zo záväzku kolektívnej obrany v rámci Aliancie.

Na druhej strane Korčok povedal, že Slovensko nemôže byť čiernym pasažierom v NATO a že Aliancia je pre Slovensko najlepšou obrannou organizáciou.

Pellegrini tvrdil, že dodávky zbraní na Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej invázii, zhoršujú situáciu. Dodal, že obe strany konfliktu by mali prestať zabíjať a že aj život ruského vojaka má svoju cenu. Súčasná vláda po svojom nástupe do funkcie v októbri minulého roka zastavila vojenskú pomoc Kyjevu zo štátnych dodávok.

Nie je dôvod bojovať

Korčok by chcel vedieť, aký je reálny obraz slovenskej ekonomiky a aký je postoj vlády k robeniu odvážnych opatrení. "Tu nie je dôvod s vládou bojovať, tu budem spolupracovať s vládou a parlamentom," podotkol.

Pellegrini by chcel na vládu vplývať tak, aby sa prípadná konsolidácia nedotkla občanov krajiny. "Nepodpísal by som zákon, ktorý by znamenal drastické zvýšenie výdavkov pre bežných občanov," dodal s tým, že o konkrétnych opatreniach nevie.

Tesný súboj

Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb v marci s nečakane veľkým náskokom pred Pellegrinim. Podľa prieskumov nemá druhé kolo favorita, takže sa očakáva tesný súboj medzi oboma kandidátmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok