Korčok alebo Pellegrini? Exkluzívny prieskum SANEP pre ta3 ukazuje mimoriadne tesný súboj

ta3/SANEP
3.4.2024 12:56 , Aktualizované: 3.4.2024 13:10

V druhom kole prezidentských volieb by tesne zvíťazil predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini so ziskom 50,7 percenta hlasov nad Ivanom Korčokom, ktorý by dostal 49,3 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry SANEP z prelomu marca a apríla pre Televíziu ta3.

Tesný súboj

Prieskum vychádza z hlasov 47,1 percenta rozhodnutých voličov, ktorí by sa v období zberu dát týchto hypotetických volieb zúčastnili.

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že o víťazovi ešte stále nie je rozhodnuté. To, či do paláca zasadne Korčok alebo Pellegrini, sa dá v tejto chvíli odhadnúť len veľmi ťažko. Svoju úlohu zohrajú hlasy voličov, ktorých kandidáti vypadli v prvom kole, volebná účasť aj nerozhodnutí voliči.

Víťazom bude ten kandidát, ktorý dokáže zmobilizovať pomerne značnú časť stále nerozhodnutých a váhajúcich voličov. 

Anketa

Koho tipujete na víťaza druhého kola volieb?

Peter Pellegrini
- %
Ivan Korčok
- %
Celkovo hlasov: 16019

Volebný potenciál kandidátov

Agentúra SANEP tiež skúmala volebné potenciály uvedených prezidentských kandidátov. Volebný potenciál hovorí, koľko hlasov by kandidát získal, ak by sa k nemu priklonili všetci, ktorí zvažujú jeho voľbu.

Zahrnutí sú všetci respondenti, ktorí nevylučujú svoju účasť vo voľbách, teda aj nerozhodnutí voliči. Keby sa kandidátom podarilo naplno využiť svoj volebný potenciál a dokázali by presvedčiť a zmobilizovať váhajúcich voličov, potom by situácia po druhom kole vyzerala inak, než ako naznačuje súčasný volebný model.

Pellegrini by totiž úplnou mobilizáciou svojich voličov a sympatizantov zvíťazil nad Korčokom s väčším rozdielom. Volebný potenciál Pellegriniho by bol 54,1 percenta, zatiaľ čo Korčok by dosiahol 52,9 percenta.

Exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre ta3 bol uskutočnený v dňoch 30. marca až 3. apríla 2024 na vzorke 1 600 opýtaných.

Pozrite si reportáž o tom, že súboj o palác vrcholí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok