Zákon, ktorý čakal na Zelenského podpis desať mesiacov. Znížil sa vek pre mobilizáciu

2.4.2024 18:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon znižujúci vekovú hranicu pre mobilizáciu do vojny s Ruskom z 27 na 25 rokov. Oznámili to médiá s odvolaním sa na web ukrajinského parlamentu. Ten pripomenul, že zákon čakal na prezidentov podpis desať mesiacov.

Zelenskyj
Foto: TASR/AP

Poslanci novelu zákona o brannej povinnosti a vojenskej službe prijali už vlani v máji. Do platnosti vstúpi deň po zverejnení.

Znížením vekovej hranice sa podľa médií vytvorí pomerne veľká skupina mladých ľudí vo veku dvadsaťpäť a dvadsaťšesť rokov, ktorých teraz bude možné povolať do armády.

„Už od 3. apríla bude možné rozdávať povolávacie rozkazy,“ usúdil server RBK-Ukrajina.

Ukrajinská armáda sa po minuloročnej letnej protiofenzíve, ktorá neviedla k zásadnému prelomu, ocitla už na jeseň pod tlakom opätovných útokov ruských vojsk, ktorým sa vo februári podarilo dobyť východoukrajinské mesto Avdijivka.

Prezident Zelenskyj vlani v decembri povedal, že vedenie armády navrhuje zmobilizovať ďalších 450-tisíc až 500-tisíc Ukrajincov.

Minulý mesiac však nový hlavný veliteľ Oleksandr Syrskyj agentúre Ukrinform povedal, že armáda bude musieť na obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, ako sa pôvodne očakávalo.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok