Zmena na poste ruského veliteľa námorných síl. Šojgu vie, že má obrovskú zodpovednosť po predchádzajúcich neúspechoch

2.4.2024 16:25

Veliteľom ruskej Čiernomorskej flotily, decimovanej ukrajinskými útokmi, sa stal viceadmirál Sergej Pinčuk. Oznámil to minister obrany Sergej Šojgu spolu s ďalšími personálnymi zmenami. Hlavným veliteľom ruského vojenského námorníctva sa stal admirál Alexander Moisejev a veliteľom Severnej flotily viceadmirál Konstantin Kabancov, uviedli ruské médiá s odvolaním sa na ministrovo vyjadrenie.

Šojgu, Putin
TASR/AP

Podpísal ich aj Putin

„Kolegovia, gratulujem! Chápete obrovskú zodpovednosť, ktorá spočíva na vašich bedrách. A dúfam, že zvládnete úlohy, ktoré stanovil vrchný veliteľ ozbrojených síl, ministerstvo obrany a samozrejme naša krajina,“ vyhlásil Šojgu na porade s velením ozbrojených síl. Príslušné výnosy o vymenovaní nových veliteľov námorníctva podpísal prezident Vladimir Putin.

V polovici marca Moskva oznámila vymenovanie Moisejeva za úradujúceho veliteľa ruského námorníctva, teraz sa stal veliteľom bez prívlastku. Výmena veliteľa sa odohrala na pozadí veľkých strát Čiernomorskej flotily vo vojne proti Ukrajine, poznamenal server Meduza.

Oficiálne príčiny výmeny veliteľov vojenského námorníctva neboli oznámené, upozornila ruská redakcia BBC a dodala, že predchádzajúci veliteľ vojenského námorníctva Nikolaj Jevmenov bol odvolaný po sérii potopení lodí Čiernomorskej flotily ukrajinskými bezposádkovými plavidlami, námornými dronmi.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov na otázky novinárov vtedy oznámil, že prezidentská kancelária ohľadom Jevmenovovho odvolania nevydala žiadne verejné dokumenty a že k výnosom v režime utajenia sa ako hovorkyňa Kremľa nemôže vyjadrovať.

Kto sú?

Moisejev od júna 2018 necelý rok velil ruskej Čiernomorskej flotile, kým bol v máji 2019 prevelený do čela Severnej flotily.

Rodák zo Sevastopolu Pinčuk, ktorý sa stal novým veliteľom Čiernomorskej flotily, začínal kariéru pri námorníctve pri Baltickom loďstve, neskôr okrem iného velil základni Čiernomorskej flotily v Novorossijsku.

Do mája 2021 bol veliteľom ruskej flotily v Kaspickom mori. Vo februári toho istého roku bol povýšený do hodnosti viceadmirála a v máji sa stal zástupcom veliteľa Čiernomorskej flotily, u ktorej sa v októbri toho istého roku stal náčelníkom štábu a prvým zástupcom veliteľa.

Ukrajina za dva roky vojny s Ruskom potopila alebo vážne poškodila približne dve desiatky ruských vojnových lodí, uviedla predtým stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. To podľa stanice predstavuje asi tretinu celej Čiernomorskej flotily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok