Pellegrini exkluzívne pre ta3: Spoločnosť nie je na registrované partnerstvá pripravená. S Orbánom mám priateľský vzťah

ta3/Martin Belej
2.4.2024 14:00

Druhé kolo prezidentských volieb sa blíži. ta3 si pripravila rozhovory s obomi kandidátmi, ktorí postúpili do finále. Ako druhý o svojej kandidatúre rozprával Peter Pellegrini (Hlas-SD). Hostil ho moderátor Peter Bielik.

Peter Pellegrini voľby web rozhovor
ta3/Laura Kamody

Moderátor ta3 sa rozprával aj s kandidátom Ivanom Korčokom. Keďže stále beží predvolebná kampaň, oba rozhovory sme zverejnili v rovnakom čase.

Národný kandidát?

Pellegrini chce zaujať národných voličov. Docieliť to chce svojimi hodnotami, ktoré by podľa jeho slov mali byť prijateľné aj pre túto skupinu. „Od začiatku prezidentskej kampane veľmi jasne deklarujem hodnoty, ktoré sú prijateľné alebo zaujímavé aj pre národného voliča,“ vyjadril sa Pellegrini.

Moderátor podotkol, že zatiaľ čo Ivan Korčok v prvom kole prezidentských volieb dominoval v mestách, Pellegrini mal väčšinu hlasov vo vidieckych oblastiach.

Predseda strany Hlas na skutočnosť reagoval, že sa nebude zameriavať špeciálne na jednotlivú skupinu ľudí, ako napríklad na „bratislavskú kaviareň“. Dodal, že nechce rozdeľovať občanov na tých, ktorí žijú v mestách alebo tých na dedinách.

Registrované partnerstvá a priezviská

Progresívne Slovensko navrhlo zákon týkajúci sa priezvisk žien. Návrh hovorí o zrušení prechyľovanie koncovky „ová“. Na druhej strane by pri registrovaných partnerstvách bolo možné preberať partnerovo priezvisko.

„Určite nie. Slovensko má dnes úplné iné problémy ako tieto pseudotémy, ktoré tu otvára Progresívne Slovensko,“ uviedol prezidentský kandidát.

Zákon o registrovaných partnerstvách by Peter Pellegrini v tomto období nepodpísal. Myslí si, že na to ešte spoločnosť nie je pripravená.

Vnímanie armádnych záležitostí

Prezident reprezentuje Slovensko na samitoch NATO. Súčasná vláda drží výdavky na obranu približne na dvoch percentách z HDP. Ak by prišla požiadavka, aby Slovensko navýšilo výdavky pre armádu, hľadal by istý „balans“.

„Musím povedať, že nezodpovedným prístupom našej vlády je dnes Slovensko, po stránke obranyschopnosti, na tom naozaj veľmi zle. Nie sme schopní chrániť náš vzdušný priestor....Značná časť techniky odišla na Ukrajinu,“ povedal.

Dodal, že momentálne sú peniaze potrebné v iných odvetviach. „Ísť do zbrojenia na úkor sociálneho statusu ľudí je niečo, do čoho by som nikdy nešiel,“ priblížil svoj pohľad Pellegrini.

Boj o voličov maďarskej národnosti

Ak chce Pellegrini uspieť vo voľbách, musí prilákať ďalších voličov. Pokúsil sa o to počas stretnutia s Krisztiánom Forróom, ktorý odmietol stretnutie s Korčokom.

Pellegrini tvrdí, že s Forróm našli témy, ktoré budú potrebovať dlhodobú diskusiu, ako napríklad zákon o dvojitom občianstve alebo kolektívna vina a konfiškačné udalosti. Zhodli sa však na rozvoji regiónov. Všetky kúty Slovenska sa podľa neho majú zveľaďovať „bez ohľadu na to, aká komunita kde žije“, či už ide o južné, stredné alebo východné Slovensko.

Pellegrini hovoril o návšteve Budapešti, kde ho podľa jeho slov prijali na najvyššej úrovni. „Dodnes mám priateľské vzťahy aj s maďarským premiérom Orbánom,“ povedal.

Celý rozhovor s Petrom Pellegrinim v ta3 si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok