Forró vysiela signály o spolupráci s koalíciou, ľudia mu však neveria, myslí si Bugár. Rozprával o voľbách z pohľadu maďarského voliča

2.4.2024 10:43

Hosťom relácie Téma bol bývalý predseda strany Most-Híd Béla Bugár. S moderátorom Martinom Linhartom diskutovali najmä o maďarských voličoch na Slovensku v súvislosti s bojom o Prezidentských palác.

Krisztián Forró a jeho vplyv

Neúspešný kandidát na prezidenta Krisztián Forró mal v prvom kole prezidentských volieb 2,9 % hlasov. Dominoval v okresoch Komárno a Dunajská streda. Podľa Bugára je Forró pre maďarských voličov nedôveryhodný.

„Na jednej strane boli (maďarskí voliči - pozn. red.) proti Ficovi, na druhej strane proti Korčokovi. Tí chudáci, maďarskí voliči, nevedia, koho ako majú voliť. Takže nepočúvajú, čo on (Forró - pozn. red.) hovorí,“ povedal bývalý predseda strany Most-Híd. Dodal, že maďarský zástupca v prezidentských voľbách stratil dôveru ľudí.

Napriek tomu však Forró vysiela signály o podpore Pellegriniho. „Forró a jeho tím jednoznačne vysiela signály, že majú dobré skúsenosti a vzťahy so súčasnou vládnou koalíciou, s pánom Ficom a Pellegrinim,“ vyjadril sa Bugár. „Tie signály boli o tom, že všetko je v poriadku a dá sa s nimi spolupracovať," dodal.

Pellegrini verzus Kočok

Bugár podotkol, že v prvom kole prezidentských volieb očakával oveľa tesnejší súboj medzi Pellegrinim a Korčokom. Zároveň nečakal, že Korčok dostane toľko hlasov na južnom Slovensku.

Dôvodom, prečo maďarskí voliči dávali hlasy Korčokovi, je "tvrdý útok" na Smer-SD počas posledných rokov, aktuálna podpora opozície a mediálna kampaň, ktorú bývalý diplomat vedie, myslí si Bugár.

Moderátor podotkol, že situácia vyzerá tak, že Pellegrini na južnom Slovensku dominuje. Bugár uviedol, že Korčokovi niektorí vyčítajú kritické postoje voči Budapešti, ktoré vyslovil počas svojho pôsobenia na poste ministra zahraničia.

Na druhej strane Pellegrini ako poslanec hlasoval za zákon o dvojitom občianstve. „Medzi hlasovaním o dvojitom občianstve alebo tým, ako Smer kedysi využíval protimaďarskú kartu, na to sa v úvodzovkách zabudlo. Čiastočne aj preto, že sme (Most-Híd - pozn. red.) boli v jednej vláde a dosiahli sme výsledky v menšinovej kultúre, v menšinovom školstve, v používaní menšinového jazyka, okrem toho aj rozvoji regiónov," myslí si. Dodal, že Pellegrinimu pomohlo práve to, že mal čas to napraviť, zatiaľ čo Korčok svoje vyhlásenia napraviť zatiaľ nemohol.

Celú epizódu relácie Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok