Ťažké kovy, manipulácia počasia, zlí Američania, píšu Slováci v komentároch. Prečítajte si kuriozity o piesku zo Sahary

Na sociálnych sieťach sa začali šíriť hoaxy o saharskom piesku, ktorý sa prehnal Európou. Mnohí Slováci si však aj napriek zjavným faktom myslia, že nejde o prach zo Sahary. Toto sú teórie, ktorým uverili.

piesok 3.png
Foto: adalot_io/ta3

Odkiaľ sa berie prach zo Sahary?

"Vetrom prenášaný saharský prach obsahuje zmes častíc zdvihnutých z povrchu severnej Afriky, ktoré sa navyše zmiešali s antropogénnym znečistením ovzdušia počas toho, ako ich vietor zanášal severozápadne smerom k Európe a Veľkej Británii," povedala pre agentúru Reuters riaditeľka Centra pre environmentálny magnetizmus Barbara Maherová.

"Je dobre známou skutočnosťou, že saharský prach (a púštny prach vo všeobecnosti) je bohatý na oxidy železa. V skutočnosti asi 6 až 7 % hmotnosti saharského prachu tvoria tieto oxidy železa (hlavne magnetit a hematit), a sú silne magnetické," informoval pracovník Instituto Geologico y Mineral de España Juan Cruz Larrasoaña. To, že je tento prach čiastočne "priťahovaný" magnetmi, teda nie je nič výnimočné.

"Je neuveriteľné, že tento hoax dokáže prežiť aj v čase, keď máme množstvo portálov ponúkajúcich satelitné zábery Zeme, na ktorých je jasne vidieť obrovské "kúdoly" piesočného prachu smerujúceho do Európy," komentuje stránka Hoaxy a podvody.

Hoaxy v kyberpriestore

Podľa niektorých ľudí vysypali saharský piesok nad Slovenskom lietadlá. Matematici vypočítali, že by to malo byť 49-tisíc ton piesku, zatiaľ čo jedno lietadlo unesie 20 ton. Ak by to teda bola pravda, nad Slovenskom by muselo lietať takmer 2500 lietadiel, ktoré by museli sypať piesok doteraz. 

Nemenej bežným naratívom je aj to, že piesok na nás „púšťajú tí zlí Američania“, a tak sa tento hoax prepája, píšu Hoaxy a podvody.

Bizarné argumenty

Jeden z komentujúcich tvrdí, že "nie je to piesok, chemické rozbory potvrdili, že z neba padajú ťažké kovy a prvky používané na modifikáciu počasia."

"Áno Sahara, už dlhé roky tým klamú ľudí, všade na svete je to isté, zahalená obloha čo nikdy nebola, alebo ráno krásne, potom pár lietadiel preletí a potom takáto obloha," napísal ďalší na Faceooku.

"Nás tu trovíte a si myslíte, že to nevieme. Len nechápem, ako je možné, že takým lietadlám, ktoré to vypúšťajú povolia prelety, alebo sú v tom zapojené bežné linky," sťažuje sa ďalšia komentujúca. 

"Ja tomu nerozumiem. Bol som chlapec a nepamätám si, že spätne 30 rokov padal nejaký saharský piesok. Zrazu každý rok to isté," čuduje sa komentujúci.

Pozrite si reportáž o piesku zo Sahary, ktorý prišiel aj na Slovensko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok