Sfarbuje oblohu, v noci sa nestratí a pomáha ekosystémom. Ako je možné, že Slovensko zasypal prach zo Sahary

ta3/Soňa Búranová
1.4.2024 14:39 , Aktualizované: 1.4.2024 15:26

Ak ste ešte neumývali okná, možno by ste mali niekoľko dní počkať. Veľkonočné oteplenie k nám prinieslo aj väčšie množstvo afrického prachu zo Sahary. Ako je možné, že sa vyskytuje aj na Slovensku? Odpovedali meteorológovia.

Častice pôdy v atmosfére

Sahara je najväčšia púšť na svete. Má rozlohu viac ako deväť miliónov kilometrov štvorcových. Panuje tam horúce počasie a minimum zrážok, čo spôsobuje sucho a eróziu pôdy.

Meteorológovia zo Severe Weather Slovakia vysvetľujú, že keď na púšti fúka vietor, zachytáva menšie čiastočky piesku a dokáže ich vyniesť vysoko do atmosféry. Tieto častice dokážu cestovať tisícky kilometrov, napríklad aj do Južnej Ameriky.

"Niečo podobné, ale v menšom môžeme vidieť aj u nás, keď je presušená pôda v lete a fúka silný vietor," hovoria s tým, že Slováci môžu vidieť akési "prachové búrky". Je to podľa nich normálny jav, ktorý sa v našich končinách vyskytuje už desiatky až stovky rokov.

Prach pomáha ekosystémom

Nižšia viditeľnosť závisí napríklad od toho, aké veľké či ťažké sú dané čiastočky. Samozrejme, tie ťažšie padnú na zemský povrch a všimneme si ich len na autách či oknách, no tie ľahšie sa naďalej rozptyľujú v atmosfére. Poprípade ich ani nevidíme a spadnú na povrch až so zrážkami, tvrdia odborníci.

Tento jav môže byť prospešný, pretože prach obsahuje veľké množstvo minerálov a živín. Dokážu podporiť rast rastlín či obohatiť pôdu, čo prospieva ekosystémom. Negatívom je, samozrejme, zhoršená kvalita ovzdušia, čo pocítia najmä alergici alebo astmatici.

Saharský piesok ovplyvňuje aj sfarbenie oblohy. "Prachové častice môžu absorbovať a rozptyľovať slnečné svetlo, čo vedie k zahmlenej oblohe a červenkastým alebo oranžovým západom slnka," uviedli meteorológovia.

Pozrite si archívnu reportáž z 30. marca o príleve saharského piesku na Slovensku.

V noci sa nestratí

Prach sa po zotmení nestratí. Stále sa nachádza v ovzduší, no keďže sú nižšie svetelné podmienky, čiastočky neabsorbujú toľko svetla. Tým pádom sa svetlo nemá ako rozptyľovať. "Preto sa zdá, že sa z ničoho nič stratil," povedali odborníci.

Slovenský hydrometeorologický ústav uvádza, že počet a intenzita výskytov saharského prachu sa v posledných rokoch výrazne zvýšili. Tento jav sa na Slovensku za desať rokov vyskytol v priemere 11-krát, no v období rokov 1979 – 2010 to bolo v priemere 4-krát do roka.

Čiastočky priťahuje magnet

Zaujímavosťou je, že niektoré čiastočky saharského prachu dokáže pritiahnuť magnet.

"Najvýznamnejšími magnetickými minerálmi sú magnetit, titanomagnetit a magnetický štrk. Keď sa magnetitová hornina zvetrávaním rozdrví na prach, zostáva každé zrnko tohto prachu naďalej magnetické. Magnetit sa vyskytuje prakticky po celom svete a podľa nerastného atlasu sú jeho veľké náleziská aj v Maroku na severnom okraji Sahary (!), kde sa magnetit vyskytuje predovšetkým v pohorí Vysoký Atlas," píše Severe Weather Slovakia.

O aktuálnej situácii sme sa rozprávali s Martinom Kremlerom z Odboru Monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok