Na základnej škole vo Fínsku strieľal maloletý. Jeden žiak zomrel, hlásia aj dvoch zranených

2.4.2024 09:25 , Aktualizované: 2.4.2024 18:02

Jeden dvanásťročný žiak zomrel a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia pri streľbe v škole vo fínskom meste Vantaa, ktoré ležia neďaleko metropoly Helsinki. Na tlačovej konferencii to uviedla fínska polícia. Podozrivého, ktorému je tiež 12 rokov, zadržali. Po nikom ďalšom policajti v tejto chvíli nepátrajú. Fínske ministerstvo vnútra oznámilo, že v stredu 3. apríla bude v krajine platiť štátny smútok a vlajky na vládnych budovách budú spustené na pol žrde.

Nie je trestne zodpovedný

Strelec, ktorého motív zatiaľ nie je známy, použil ručnú strelnú zbraň, na ktorú mal povolenie blízky príbuzný. Polícia prípad vyšetruje ako vraždu a pokus o vraždu. Keďže má podozrivý 12 rokov, nie je trestne zodpovedný, poznamenala polícia.

Polícia ďalej uviedla, že podozrivý sa pri predbežnom výsluchu k útoku priznal a bude vyšetrovaný pre podozrenie z vraždy a pokusu o vraždu. Bude zverený do starostlivosti sociálneho zariadenia, pretože dieťa nemôže byť poslané do väzby, dodala polícia.

Podozrivý, ktorý je podľa polície žiakom školy, bol zadržaný na severe Helsínk, zbraň mal stále pri sebe. Zatýkanie na helsinskom predmestí Siltamaki sa zaobišlo bez ďalšieho násilia.

Obeť a zranenia boli žiakmi šiestej triedy, rovnako ako strelec to boli Fíni, dodala polícia. „Zranenia oboch obetí, ktoré boli prevezené do nemocnice, sú vážne,“ povedal komisár kriminálnej polície Marko Sarkka.

Útok na základnej škole

Premiér Petteri Orpo na sieti X označil streľbu na základnej škole za hlboko šokujúcu. Zároveň vyzval rodičov, aby upokojili svoje deti a pomohli ich zbaviť strachu z ďalších podobných útokov.

„Chcem povedať deťom a mladým ľuďom v celom Fínsku, že fínske úrady a zamestnanci škôl robia každý deň maximum pre to, aby zabránili takýmto udalostiam,“ povedal Orpo.

Fínska ministerka školstva Anna-Maja Henrikssonová neudržala slzy, keď pred novinármi hovorila o útoku. „Jedno 12-ročné dieťa sa nikdy nevráti zo školy domov,“ povedala Henrikssonová.

Podľa fínskej verejnoprávnej televízie Yle sa strieľalo v škole Viertola, ktorú navštevuje asi 800 študentov. Škola poskytuje základné vzdelanie pre žiakov 1. až 9. triedy. V škole pracuje asi 90 ľudí.

Nejde o prvý prípad vo Fínsku

Predchádzajúce prípady streľby v školách viedli vo Fínsku k diskusii o potrebe sprísnenia zákona o držaní zbraní. Tieto debaty rozprúdil predovšetkým čin 18-ročného študenta Pekky-Erika Auvinea, ktorý v novembri 2007 zastrelil na strednej škole Jokela v juhofínskej Tuusule osem ľudí a potom seba.

O rok neskôr, v roku 2008, ďalší študent, 22-ročný Matti Saari, zastrelil na strednej škole v Kauhajoki desať ľudí. Zákon o držaní zbraní bol sprísnený v roku 2010.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok