FOTO/VIDEO: Maskovaní muži strieľali v moskovskej koncertnej sále, hlásia obete i zranených. K útoku sa prihlásil Islamský štát

22.3.2024 18:50 , Aktualizované: 22.3.2024 23:53

Najmenej 40 ľudí zahynulo pri útoku v koncertnej sieni v meste Krasnogorsk na západnom okraji Moskvy. Uviedla to agentúra TASS s odvolaním sa na predbežné údaje ruskej tajnej služby FSB, podľa ktorých je ďalších viac ako 100 osôb zranených. Úrady Moskovského regiónu zverejnili zoznam, na ktorom je 146 mŕtvych a zranených, deväť z nich v extrémne vážnom stave. Páchatelia sú pravdepodobne na úteku.

Priznali sa k útoku

Agentúra Reuters píše, že k útoku sa priznal Islamský štát. Páchatelia sú pravdepodobne na úteku, informovala agentúra RIA Novosti. Ruské úrady medzičasom začali útok vyšetrovať ako teroristický čin.

Bojovníci Islamského štátu „zaútočili na veľké zhromaždenie na predmestí ruského hlavného mesta Moskva,“ uviedla skupina vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram. 

Podľa agentúry AFP dodala, že útočná skupina „bezpečne vrátila na základňu“. Server Meduza však podotkol, že existujú pochybnosti o pravosti tohto vyhlásenia. Niektoré kanály na telegrame podľa neho uviedli, že šablónu oznámení už teroristická skupina nepoužíva.

Po páchateľoch priamo v budove pátrali príslušníci ruskej národnej gardy, podľa serveru Meduza ju však museli pre hustý dym opustiť.

Evakuovali ľudí

Agentúra Reuters píše, že v sále zaútočili piati muži v maskáčoch vyzbrojení automatickými zbraňami. O piatich bradatých útočníkoch v čiapkach a s batohmi na chrbte informuje tiež ruský telegramový kanál Baza. V koncertnej sieni Crocus City Hall sa malo konať vystúpenie rockovej kapely Piknik. Hudobníkom sa podľa polície, na ktorú sa odvoláva TASS, nič nestalo.

Hasiči podľa novín Izvestija zachránili zo suterénu budovy 100 ľudí. Svedkovia pre telegramový kanál Mash povedali, že k streľbe došlo paralelne na viacerých miestach budovy. Sála má kapacitu pre 6-tisíc divákov.

Útočníci údajne zapálili niekoľko sedadiel v hľadisku a oheň sa v dôsledku toho rozšíril po budove. Neskôr sa ozvali aj výbuchy a podľa portálu Meduza sa následne zrútila strecha budovy. Zo vzduchu teraz požiar hasia vrtuľníkmi.

Bezpečnostná reakcia

Do budovy vnikli špeciálne jednotky, polícia však zároveň upozorňuje, že tam môžu byť nastražené bomby. Ozbrojenci nachádzajúci sa vnútri môžu mať podľa polície rukojemníkov. Podľa kanála 112 je nástražný systém aj v aute stojacom na parkovisku, na ktorom prišli útočníci.

„Špeciálne jednotky ruskej národnej gardy pracujú na mieste teroristického útoku na Crocus City Hall. Pátrajú po páchateľoch a evakuujú občanov z budovy,“ uviedli jednotky na telegrame.

V reakcii na udalosti v Crocus City Hall zatvorili v Moskve viaceré obchodné centrá. Starosta Moskvy Sergej Sobianin nariadil zrušiť v Moskve počas tohto víkendu všetky športové, kultúrne a iné masové podujatia, napísala agentúra AFP.

Obchodné centrá evakuujú aj v Petrohrade, informovala Meduza.

Meduza upozornila na videá zdieľané na Telegrame, na ktorých ľudia utekajú z koncertnej siene. Na ďalších neoverených záberoch z budovy je počuť streľba, na zemi ležia nehybné telá.

AP poznamenala, že americká ambasáda v Moskve tento mesiac varovala, aby sa americkí občania vyhýbali davom s ohľadom na hroziaci útok.

Ruský prezident Vladimir Putin varovanie označil za pokus Západu o zastrašovanie Rusov.

Opakuje sa minulosť?

Skôr, ako sa k útoku priznal IS, Ukrajina vyhlásila, že nemá so streľbou na okraji Moskvy niš společné. Uviedla to podľa agentúry AFP ukrajinská prezidentská kancelária. Zapojenie do útoku v Krasnogorsku podľa agentúry odmietli aj ruskí dobrovoľníci, bojujúci po boku ukrajinských obrancov proti armáde ruského prezidenta Vladimira Putina.

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky označil útok ozbrojencov v koncertnej sieni v Krasnogorsku za úmyselnú provokáciu ruských špeciálnych služieb.

„Je to úmyselná provokácia špeciálnych služieb Putina, pred ktorou medzinárodné spoločenstvo varovalo. Kremeľský tyran tým začínal svoju kariéru a rovnakými zločinmi proti vlastným občanom ju chce aj ukončiť,“ povedal hovorca rozviedky Andrij Jusov listu Ukrajinska pravda v narážke na špekulácie, že ruská tajná služba stála v roku 1999 za atentátmi v ruských mestách, ktoré boli potom pripísané čečenským separatistom.

Tieto útoky na začiatku Putinovho pôsobenia na čele štátu poslúžili ako zámienka na rozpútanie druhej, pre Moskvu víťaznej vojny v Čečensku. Putin stál na čele FSB od júla 1998 do augusta roku 1999.

Predseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev podľa agentúry AFP varoval, že ak išlo o „teroristov kyjevského režimu, všetkých bude potrebné nájsť a bez milosti zničiť ako teroristov“. Potrestaní budú podľa neho aj „oficiálni predstavitelia štátu, ktorí sa takéhoto zločinu dopustili“.

Blanár: Neľudský akt

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár odsúdil teroristický útok v koncertnej sále Crocus City Hall a vyjadril sústrasť pozostalým a blízkym obetí.

„Vyjadrujem hlbokú sústrasť všetkým pozostalým a blízkym obetí šokujúceho teroristického útoku v Crocus City Hall v Moskve dnes večer (a želám) skoré zotavenie raneným,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie na sociálnej sieti Facebook s tým, že Slovensko odsudzuje a vždy bude odsudzovať všetky formy terorizmu.

Podľa vlastných slov si želá dôkladné vyšetrenie príčin a odhalenie páchateľov „tohto neľudského aktu“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok