Terčom sú aj ciele v Sýrii. Pri leteckých útokoch zomreli desiatky vojakov aj členovia Hizballáhu

ta3/ČTK
29.3.2024 09:28 , Aktualizované: 29.3.2024 09:55

Pri leteckých útokoch na severozápade Sýrie v piatok skoro ráno zahynulo najmenej 42 ľudí, informovala exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

Syria_War_Anniversary168424.jpg
TASR/AP

Medzi obeťami sú podľa nej aj sýrski vojaci a najmenej šesť členov libanonského hnutia Hizballáh. Sýrska vláda pripísala útok Izraelu, ktorý však takéto incidenty zvyčajne nekomentuje. Izrael zintenzívnil boje s Hizballáhom od vypuknutia vojny v Gaze v októbri minulého roka.

Najväčší úder od vypuknutia vojny

Izrael zintenzívnil boje s Hizballáhom od vypuknutia vojny v Pásme Gazy v októbri minulého roka, kde bojuje proti palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré je spojencom Hizballáhu a Iránu. Dnešný útok je podľa zdrojov najväčším úderom, zrejme zo strany Izraela, na sýrskom území od tej doby.

Podľa SOHR bol piatkový útok zameraný na sklady zbraní v blízkosti medzinárodného letiska Halab (Aleppo), ktoré patrí libanonskému Hizballáhu. Organizácia to uviedla na sieti X. SOHR monitoruje udalosti z Británie a odkazuje na svojich kolegov v Sýrii.

Civilné obete

Sýrska štátna agentúra SANA tiež informovala o civilných obetiach, ich počet však neuviedla. Sýria pripísala útok Izraelu a "iným teroristickým skupinám", ktoré podľa nej vykonali útok bezpilotným lietadlom približne dve hodiny po polnoci miestneho času (o polnoci SEČ).

Na severozápade Sýrie sa nachádza oblasť, ktorá zatiaľ nie je pod kontrolou sýrskej vlády a je domovom rôznych povstaleckých skupín, ktoré sa tam uchýlili počas občianskej vojny, postupne, ako sýrska armáda toto územie znovu získala.

Smrti dôstojníka sýrskej armády

Podľa novín Haaretz SOHR informoval, že v piatok ráno bol na predmestí Damasku zabitý dôstojník sýrskej armády s úzkymi väzbami na Hizballáh. Zomrel pri výbuchu nálože v jeho aute.

Izrael útočí na ciele v Sýrii napojené na Irán alebo Hizballáh už mnoho rokov a útoky sa zintenzívnili od októbra minulého roka, keď palestínske hnutie Hamas uskutočnilo teroristický útok na Izrael. Odvtedy sa zintenzívnilo aj vzájomné ostreľovanie na izraelsko-libanonskej hranici, kde na seba útočí Hizballáh a izraelská armáda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok