Kéry: Progresívci naliehali pred druhým prezidentským kolom na zrušenie eurofondov. Karvašová oponuje, že nikto nemá takú moc vyjednávania

ta3/Lenka Klobučníková
26.3.2024 13:23

SNS ide Petra Pellegriniho plne podporovať. Neúspešný kandidát Ján Kubiš sa rozhodol, že nebude odporúčať ani jedného kandidáta. Líder maďarskej Aliancie Krisztián Forró uprednostnil Pellegriniho, no a kľúčové rozhodnutie bude najmä u Štefana Harabina. Jednou z tém prezidentskej kampane je aj zahraničná politika. O tejto téme sme sa rozprávali s Mariánom Kérym (Smer-SD) a Ľubicou Karvašovou (PS).

adasdas
ta3

Donášanie do Bruselu?

Šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka bol na stretnutí v Bruseli, kde informoval o tom, že údajne komisia nám pohrozila pozastavením peňazí z plánu obnovy. Prezentoval to tak, že prišiel zachraňovať slovenské peniaze. Na druhej strane Fico o ňom povedal, že sa chodí sťažovať do Bruselu, aby Slovensko prišlo o peniaze.

"Dôvod, prečo bol v Bruseli a bola som tam tiež je, bol, že bol kongres ALDE, čo je politická skupina liberálov. Progresívne Slovensko je aktívnym členom európskej frakcie narozdiel od kolegov, ktorí zastupujú stranu Smer alebo Hlas a majú pozastavené členstvo. My si plníme tieto povinnosti. Nie je pravda, že Šimečka bol vybavovať zastavenie európskych fondov," povedala Karvašová.

Lepší prístup k európskym zdrojom

Vysvetlila, že sa im podarili presadiť, "aby naše regióny mali lepší, priamejší prístup k európskym zdrojom a nástrojom. Toto je dnes súčasťou pozície celej strany európskych liberálov. Nerozumiem tomu, odkiaľ Fico prichádza na to, že Progresívne Slovensko chodí a snaží sa zablokovať Slovensku európske zdroje v Bruseli," dodala.

Podľa Karvašovej to nefunguje tak, že nejaká opozičná strana, jednotlivec, alebo europoslanci majú moc a dokážu vyjednať zastavenie fondov pre krajinu. "Je to zavádzajúce," hovorí. 

Kéry reagoval s tým, že politici ako Martin Hojsík a Michal Wiezik v európskom parlamente boli "hlavnými iniciátormi toho, keď sa na pôde európskeho parlamentu prijímala rezolúcia o Slovenskej republike, na čo sme sa ohradili." 

A čo dôkazy a zdroje?

Kéryho by neprekvapilo, keby sa Šimečka a spomínaní politici snažili podkopávať nohy novej vláde Roberta Fica. A že by zašli aj tak ďaleko, že by Slovenská republika prišla o eurofondy. "Dokonca mám informácie, že niektorí naliehali na to, aby to bolo ešte pred druhým kolom prezidentských volieb," zdôraznil.

Jedna vec je mať informácie, no treba to aj dokázať. Moderátor sa v relácii opýtal na konkrétne dôkazy, na čo Kéry odpovedal: "Vy keď máte nejaké informácie, tiež svoje zdroje neprezrádzate."

Karvašová reagovala, že nechápe, ako je možné, že slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý je číslo dva v európskej komisii a bol nominovaný Smerom, nedokázal zabrániť hrozbe, o ktorej sa vedie diskusia. "Máte číslo dva v európskej komisii, máte všetky nástroje, ste za rokovacím stolom, ste vláda. Bojíte sa jednej opozičnej strany v Bruseli," dodala.

Celú časť relácie si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok