Streľba v Moskve: Putin hrozí odplatou, s útokom spája Ukrajinu, Zelenskyj ho kritizuje. Obetí sú desiatky

ta3/Soňa Búranová/ČTK/TASR
23.3.2024 09:01 , Aktualizované: 23.3.2024 22:40

Do koncertnej sály Crocus City Hall v meste Krasnogorsk pri Moskve vpadli v piatok večer muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi, ktorí strieľali na ľudí a založili v budove požiar. K útoku sa prihlásil Islamský štát. FSB zadržala 11 ľudí, vrátane štyroch priamych podozrivých. Počet obetí stúpol na 133.

Moskva streľba
TASR/AP

22:39 ONLINE sme ukončili. Ďakujeme za priazeň.

22:08 "Záchranné operácie na mieste teroristického útoku Crocus City Hall skončili, pátracie ešte pokračujú. Za deň spod sutín vyslobodili 133 tiel," povedal gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov.

21:27 "IS je spoločný teroristický nepriateľ, ktorý musí byť porazený všade," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Dodala, že americký prezident "dôrazne odsudzuje ohavný teroristický útok pri Moskve", ktorý zasiahol "nevinných civilistov".

21:12 Ruský prezident Vladimir Putin sa snaží zvaliť svoju vlastnú zodpovednosť za teroristický útok na niekoho iného, uviedol dnes večer na sociálnych sieťach ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vyhlásil tiež, že Putin, namiesto toho, aby sa zaoberal svojimi vlastnými občanmi, sa na dlhé hodiny po útoku odmlčal a len premýšľal, ako zviesť vinu na Ukrajinu.

20:02 Do hlavnej sály koncertnej haly sa záchranári dostali až dnes ráno o pol siedmej ráno miestneho času. Hlavná časť záchranných prác potrvá do nedele.

19:55 Po útoku je hospitalizovaných 140 ľudí. Lekársku pomoc muselo vyhľadať ďalších viac ako 130 ľudí. Viac ako niekoľko tisíc obyvateľov Moskvy prišlo darovať krv.

19:50 Na mieste ďalej pokračuje rozoberanie sutín a pátranie po preživších aj mŕtvych, uviedol podľa ruských agentúr gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov. Ministerstvo zdravotníctva pre Moskovskú oblasť uverejnilo predbežný zoznam obetí, na ktorom je zatiaľ ale len 41 mien, uviedla stanica BBC vo svojom ruskojazyčnom vydaní.

19:45 Pozrite si reportáž o tom, že Putin chce bojovať s terorizmom.

20:51 Ministerstvo pre mimoriadne situácie publikovalo zoznam 29 ľudí, ktorí pri útoku zomreli. Podľa vyšetrovateľov si streľba a požiar vyžiadali celkovo najmenej 133 mŕtvych, počet obetí sa však môže zvýšiť. V nemocnici ošetrovali v sobotu vyše 100 ľudí, časť z nich bola v kritickom stave.

19:19 Hovorca obranného spravodajstva Ukrajiny Andrij Jusov poprel, že by jeho krajina mala čokoľvek spoločné s teroristickými útokmi v Moskve. Píše o tom CNN. "Samozrejme, Ukrajina s tým nemala nič spoločné,“ povedal Jusov v ukrajinskej národnej televízii.

19:09 Americká ambasáda v Rusku pred dvoma týždňami varovala pred bezprostrednými plánmi "extremistov" zaútočiť v Moskve. Urobila tak len pár hodín po tom, čo FSB informovala o tom, že sa jej podarilo prekaziť útok bunky IS na synagógu v ruskej metropole. Ruský prezident varovanie označil za pokus Západu o zastrašovanie Rusov.

19:06 Podľa Putina krvavý útok z piatka má "ukrajinskú stopu" a použil pritom ruské slovo označujúce podiel alebo zapletenie do činu. Ruskí propagandisti zároveň rýchlo odmietli list s priznaním militantnej organizácie Islamský štát, že je za útok zodpovedná, ako podvrh.

Pozrite si reportáž s aktuálnymi informáciami o útoku.

18:47 Ukrajinská vojenská tajná služba ostro odmietla slová ruského prezidenta Vladimira Putina o údajnom zapojení Ukrajiny do teroristického útoku. Tvrdenie Putina, že štyroch páchateľov zatkli počas úteku smerom na Ukrajinu, je "úplne nepravdivé a absurdné vyhlásenie", uviedol hovorca tajnej služby HUR Andrij Jusov.

18:40 O útoku v ruskej metropole sme sa rozprávali s politológom a publicistom žijúcim v Moskve Jiřím Justom.

18:33 Takto vyzerá spúšť v Crocus City Hall po požiari.

18:26 USA už skôr uviedli, že majú spravodajské informácie potvrdzujúce prihlásenie takzvaného Islamského štátu k útoku. Ruská tajná služba FSB aj prezident Vladimir Putin naznačovali údajnú súvislosť piatkového útoku s Ukrajinou. Priamo však Moskva Kyjev z organizácie teroristického útoku neobvinila.

18:23 Ruské médiá podľa BBC informovali, že požiar je už uhasený s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Veľký požiar zachvátil interiér aj exteriér komplexu a podľa vyšetrovateľov ho založili útočníci pomocou horľavej kvapaliny. V sedemposchodovej budove vybuchlo aj sklo na dvoch najvyšších poschodiach. Helikoptéry zhodili asi 160 ton vody.

18:16 Obyvatelia juhoruského mesta Beslan sa v sobotu zhromaždili, aby si uctili obete. Informuje o tom na základe správy agentúry DPA. Na zhromaždení sa zúčastnilo viac než 1000 ľudí, ktorí spoločne zapálili sviečky.

Rusko Moskva útok TASR/AP Zhromaždenie za obete v Beslane

18:15 Spojené štáty dôrazne odsudzujú piatkový útok. Podľa agentúry Reuters to uviedol šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

18:11 Ruské ministerstvo vnútra oznámilo, že štyria podozriví útočníci zadržaní po piatkovom útoku v koncertnej sále na predmestí Moskvy nie sú ruskými občanmi. Informovala o tom agentúra AFP.

18:00 V súvislosti s útokom v Moskve a množstvom informácií spúšťame ONLINE článok.

Počet obetí sa líši

Pri útoku v koncertnej sále v Krasnogorsku pri Moskve bolo podľa prokremeľských RT a Ria Novosti zavraždených najmenej 143 ľudí. Vyšetrovací výbor, ktorý v Rusku zohráva úlohu federálnej kriminálnej ústredne informoval o 133 obetiach. Výbor tiež predpokladá, že počet obetí ešte vzrastie.

Ruské úrady podľa médií v čase vojny uľahčili nadobúdanie ruského občianstva prisťahovalcom, aby tak bolo možné získať ďalšie posily pre jednotky vyčerpané stratami v bojoch proti Ukrajine.

„Na sociálnych sieťach sa dnes rozšírili tvrdenia, že štyria podozriví zo spáchania teroristického útoku, ktorí utekali v aute Renault Logan a nakoniec boli zadržaní v Brjanskej oblasti, sú občanmi Ruska. Tieto tvrdenia nezodpovedajú skutočnosti. Všetci sú cudzími štátnymi príslušníkmi,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Irina Volková podľa agentúry TASS.

Dodala, že pracovníci ministerstva, ktorí majú na starosti migráciu, teraz v spolupráci s tajnou službou FSB preverujú, ako dlho každý zo zadržaných býval v Rusku, oprávnenosť jeho pobytu a na akej adrese sa skutočne zdržiaval.

Russia_Shooting190716.jpg TASR/AP Skaza v obchodnom centre Crocus po teroristickom útoku v Moskve.

Hlásenie Islamského štátu

Útok v Rusku je podľa teroristickej organizácie ISIS súčasťou vojny zúriacej medzi Islamským štátom a krajinami bojujúcimi proti islamu. Vo vyhlásení to podľa agentúry Reuters uviedla táto teroristická organizácia, ktorá sa k streľbe prihlásila už v piatok 22. marca.

„Útok uskutočnili štyria bojovníci IS vyzbrojení samopalmi, pištoľou, nožmi a zápalnými bombami,“ uviedol IS na jednom zo svojich kanálov na Telegrame. Dodal, že útok bol namierený proti „tisícom kresťanov v hudobnej sále“ a bol súčasťou vojny s krajinami „bojujúcimi proti islamu“.

IS tiež zverejnil fotografie údajných štyroch atentátnikov, ktorých tváre však upravili tak, aby ich nebolo možné spoznať.

Spojené štáty uviedli, že majú k dispozícii spravodajské informácie, ktoré potvrdzujú, že k útoku sa hlási Islamský štát-Chorásán, čo je afganská vetva tejto teroristickej organizácie. Objavila sa vo východnom Afganistane koncom roka 2014 a podľa Reuters si rýchlo si získala povesť extrémne brutálneho zoskupenia.

Telefonát Putina s Lukašenkom

Vladimir Putin dnes telefonoval so svojím bieloruským spojencom Alexandrom Lukašenkom. Obaja podľa oznámenia kancelárie bieloruského vodcu potvrdili pripravenosť na spoluprácu, vrátane kontaktov medzi tajnými službami, "s cieľom účinného reagovania na teroristické hrozby".

Ruská tajná služba podľa médií tvrdí, že podozriví z útoku mali mať údajne kontakty na ukrajinskej strane. Kyjev už v piatok odmietol, že by mal s útokom na koncertnú sieň niečo spoločné. Zadržaní podozriví sú prepravovaní do Moskvy.

Viac ako sto ľudí je ranených, z ktorých niektorí sú v kritickom stave. K zodpovednosti sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Išlo o najkrvavejší teroristický útok Rusku v posledných rokoch.

Streľba na automobil

Podľa Alexandra Chinštejna, šéfa jedného z výborov dolnej komory ruského parlamentu, zastavili príslušníci ruských bezpečnostných síl v Brjanskej oblasti na západe Ruska s použitím streľby automobil, po ktorom bolo v súvislosti s piatkovými udalosťami vyhlásené pátranie.

Jeden muž bol zadržaný na mieste, druhý neskôr, po ostatných pasažieroch sa ďalej pátra. V aute bola nájdená pištoľ, zásobník k útočnej puške a cestovné pasy občanov Tadžikistanu, uviedol podľa TASS Chinštejn.

"Podľa predbežných informácií vozidlo Renault, v ktorom sa premiestňovali podozriví, bolo v noci objavené pri dedine Chacuň v Brjanskej oblasti. Vozidlo nezastavilo, ako požadovali strážcovia zákona, a pokúšal sa ujsť," poznamenal Chinštejn na sociálnej sieti. Dodal, že policajti pri prenasledovaní použili zbrane a auto sa prevrátilo.

"Jeden terorista bol zadržaný na mieste, ostatní sa ukryli v lese. V dôsledku pátrania bol približne o 3:50 (asi 01:50 SEČ) objavený a zadržaný druhý podozrivý. Pátranie po ostatných pokračuje. K operácii sa pripojili všetky bezpečnostné úrady," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok