Po streľbe v moskovskej koncertnej sále sa počet obetí zvýšil. Zahraničné autority útok odsúdili

ta3/TASR
23.3.2024 06:39 , Aktualizované: 23.3.2024 10:21

Pri piatkovom útoku ozbrojencov na koncertnú halu na predmestí Moskvy zahynulo viac ako 60 ľudí, uviedol v sobotu ruský vyšetrovací výbor. Pôvodne uvádzaný počet obetí bol viac ako 40, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry.

Telá zosnulých

"Momentálne sa obhliadajú telá zosnulých. Predbežne sa zistilo, že pri teroristickom útoku zomrelo viac ako 60 ľudí. Počet obetí sa, žiaľ, môže zvýšiť," uviedol vyšetrovací výbor.

Do koncertnej sály Crocus City Hall vpadli v piatok večer pravdepodobne piati muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi. Na mieste zabili podľa úradov najmenej 60 ľudí a 100 zranili. Z budovy boli hlásené výbuchy a zachvátil ju rozsiahly požiar. K zodpovednosti za útok sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát.

Odsúdenie útoku

Česká republika aj Poľsko odsúdili teroristický útok v koncertnej sále Crocus City Hall na okraji Moskvy.

"Česko odsudzuje teroristický útok v Moskve. Útok na civilné obyvateľstvo je neprijateľný. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám obetí," uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X.

K oficiálnym autoritám sa v odsúdení útoku pridala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Považuje ho za neakceptovateľný. Uviedla to na sociálnej sieti. "Včerajší útok na civilné obyvateľstvo v Moskve je absolútne neakceptovateľným a odsúdeniahodným teroristickým činom. Myslím na rodiny desiatok nevinných obetí a ich blízkych," povedala hlava štátu.

Neospravedlniteľný akt

"Teroristický útok na bezbranných civilistov je neospravedlniteľný za každých okolností," zdôraznil český minister vnútra Vít Rakušan na sociálnej sieti X a rodinám a blízkym všetkých obetí streľby zaželal úprimnú sústrasť.

"Poľsko samozrejme odsudzuje terorizmus v akejkoľvek podobe," poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski uviedol pre súkromnú spravodajskú stanicu TVN24.

Generálny tajomník OSN António Guterres "čo najdôraznejšie odsudzuje" útok na koncertnú halu v Moskve, pri ktorom zahynulo 40 ľudí a 100 bolo zranených, oznámil jeho hovorca Farhan Haq. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Generálny tajomník vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým rodinám, ľudu a vláde Ruskej federácie," dodal hovorca vo vyhlásení.    

Viac o útoku v moskovskej koncertnej sále nám 22. marca 2024 porozprával Jan Šír z Inštitútu medzinárodných štúdií Karlovej univerzity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok