Ste na PN? Na tieto veci si dávajte pozor, inak môžete dostať pokutu, ba až výpoveď

ta3
18.3.2024 05:45

Sociálna poisťovňa každoročne uloží pre porušenie povinností poistencov niekoľko stoviek pokút. Prinášame praktické rady, na čo si dávať počas pracovnej neschopnosti (PN) pozor.

Zlomená noha.png
TASR/AP

Na čo si dať pozor?

Jedna vec je náhle ochorenie, druhá je napríklad vopred plánovaná operácia. Zamestnanec je v takomto prípade povinný včas informovať svojho zamestnávateľa, resp. požiadať o poskytnutie pracovného voľna.

V čase, kedy je zamestnanec na PN, je povinný dodržiavať liečebný režim na určenom mieste. Ak tento režim poruší, odo dňa porušenia mu zaniká nárok na náhradu príjmu pri dočasnej PN, ktorú mu zamestnávateľ poskytuje.

Zamestnávateľ má právo preveriť, či sa zamestnanec, ktorý je na dočasnej PN, zdržiava na určenom mieste. Môže tak prísť a skontrolovať, či je zamestnanec „doma“, resp. na mieste, kde sa má počas PN zdržiavať.

Ak zamestnanec poruší liečebný režim, stráca nárok na výplatu nemocenského. A to konkrétne odo dňa porušenia režimu až do skončenia PN. Kontrolu liečebného režimu vykonávajú zamestnanci Sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa mu môže udeliť pokutu napríklad i v prípade, že zamestnanec, resp. poistenec neoznámi zmenu pobytu počas svojej PN.

Porušenie povinností počas PN považuje zamestnávateľ za porušenie pracovnej disciplíny. Zamestnanca môže v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozorniť na možnosť výpovede. „Ak zamestnanec v období najbližších šiestich mesiacov opakovane poruší menej závažným spôsobom pracovnú disciplínu, zamestnávateľ s ním môže ukončiť pracovný pomer výpoveďou,“ píše sa na Trend.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok