Zamestnanci RTVS zvažujú štrajk. Taraba vyhlásil, že ak prestanú vysielať, nikomu to chýbať nebude

ta3/Lenka Klobučníková/TASR
14.3.2024 19:10 , Aktualizované: 14.3.2024 19:24

Za zachovanie RTVS sa postavilo viac než tisíc jej zamestnancov, zvažujú aj štrajk. Podpredseda vlády Tomáš Taraba (SNS) reagoval na Facebooku, že vysielanie RTVS nikomu chýbať nebude.

Taraba a RTVS.png
TASR/Jaroslav Novák, Dano Veselský

Vyhlásenie zamestnancov RTVS

Zamestnanci a spolupracovníci RTVS podpísali vyhlásenie, v ktorom žiadajú stiahnutie návrhu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Podpísalo ho 620 ľudí.

"Ľudia sú znechutení, celá situácia ich mrzí a chcú sa za inštitúciu postaviť," povedal moderátor a jeden z iniciátorov výzvy Miroslav Frindt.

Ohrozenie slobody tlače

Občiansky sektor sa pre navrhovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase obracia otvoreným listom na Európsku komisiu a parlament. Aktivisti hovoria o ohrození slobody tlače a rozpore s pravidlami EÚ, informoval Patrik Kimijan z organizácie Via Iuris.

"Slobodné a od štátnej moci nezávislé verejnoprávne médiá sú nevyhnutným predpokladom funkčnej demokracie," zdôraznila riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Katarína Batková z Via Iuris hovorí o nesúlade navrhovanej legislatívy s európskym právom.

Vyjadrenie Tarabu za SNS

"Ak zamestnanci RTVS na čele s ich riaditeľom v osobnom bankrote vstúpia do štrajku a prestanú vysielať, vyriešia tým problém tejto televízie napojenej na PS, ale platenej z daní. Takéto vysielanie chýbať nikomu nebude, takže vrelo odporúčam," napísal Taraba na sociálnej sieti. 

Vyjadrenie riaditeľov Transparency International Slovensko a INEKO

Riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško upozorňuje, že slobodné, zodpovedné a kvalitné verejnoprávne médiá sú ešte dôležitejšie v časoch rozmachu dezinformácií a rizikových technológií.

Návrh zákona ide podľa riaditeľa INEKO Dušana Zachara proti verejnému záujmu, hovorí o pokuse o únos verejnoprávnych mé­dií.

Dôvody zmeny vo fungovaní RTVS

Dôvodom na zmeny vo fungovaní RTVS je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia Ministerstva kultúry (MK) SR a predseda koaličnej SNS Andrej Danko.

Za prioritu považujú výmenu generálneho riaditeľa telerozhlasu, ako aj zmenu spôsobu jeho výberu. Súčasný riaditeľ Ľuboš Machaj nemá ich dôveru, že dokáže dôkladne manažérsky riadiť inštitúciu.

Pozrite si reportáž zo 14. marca 2024 o zrušení RTVS a vytvorení novej slovenskej televízie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok