Neexistuje žiaden reálny dôvod na zrušenie RTVS, reaguje prezidentka. K podpore sa pridali aj vysokoškolskí študenti žurnalistiky

ta3/Lenka Klobučníková
14.3.2024 17:47 , Aktualizované: 14.3.2024 18:01

Prezidentka Zuzana Čaputová reagovala na pripravované zrušenie RTVS, informoval o tom hovorca Martin Strižinec. Verejnoprávneho média sa zastali aj vysokoškolskí študenti.

20241602_prezidentka_klimaticka_konferencia_01021299.jpg
TASR/TASR - Jaroslav Novák

Zrušenie RTVS

"Návrh zákona z dielne ministerstva kultúry vyjadruje nepochopenie pojmu verejnoprávnosť. Ide tiež o nepochopenie civilizačného priestoru, v ktorom sme sa po páde totality rozhodli fungovať, a ktorého súčasťou sú aj silné a nezávislé verejnoprávne média. Neexistuje žiaden reálny dôvod na zrušenie RTVS okrem jediného, a to je snaha o jej politické ovládnutie a s tým nemožno súhlasiť," vyjadrila sa prezidentka k situácii.

Nespokojní študenti žurnalistiky

Študenti z Univerzity Cyrila a Metoda, Univerzity Komenského a Univerzity Konštantína Filozofa sa taktiež vyjadrili k situácii.

"Nesúhlasíme s predstavou súčasnej vlády o tom, ako by mali fungovať verejnoprávne médiá," vyhlásili na sociálnej sieti študenti žurnalistiky z troch slovenských univerzít a zastali sa RTVS.

"Sloboda prejavu, rozmanitosť spoločnosti, tolerancia a súdržnosť sú jednými zo základných bodov, ktoré má verejnoprávna televízia dodržiavať a podporovať. Preto aj my podporujeme slobodné a nezávislé médiá," napísali.

Tlačová beseda SNS

Predstavitelia Ministerstva kultúry (MK) SR a predseda koaličnej SNS Andrej Danko na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedli, že dôvodom na zmeny vo fungovaní Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna. Legislatívnymi zmenami nechce MK dosiahnuť žiadne zoštátnenie telerozhlasu, zdôraznil generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala.

Návrh zákona

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase predložil rezort kultúry do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. Súčasná inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska by sa nemala formálne rozdeliť. Okrem iného má vzniknúť programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie.

Celú tlačovú besedu o návrhu zákona o RTVS si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok