Šéfka kultúry si myslí, že verejnosť sa prikláňa k alternatívnym médiám. Taraba označil riaditeľa RTVS za bezdomovca

ta3
14.3.2024 10:45 , Aktualizované: 14.3.2024 13:10

Témou tlačovej besedy bol návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý Ministerstvo kultúry SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. SNS kritizovala súčasné vedenie a obsah RTVS.

Povinnosť platiť koncesie sa končí. RTVS sa rozhodla vymáhať ich od dlhoročných dlžníkov
TASR/Michal Svítok

Ministerka Šimkovičová začala rečníckou otázkou. "Prečo je dôležité zmeniť legislatívu v súvislosti s RTVS. Je podľa vás v tejto inštitúcii všetko v poriadku? Riaditeľ Machaj argumentuje objektívnosťou spravodajstva, ktorá je podľa Šimkovičovej na úrovni 26 %. Faktom je, že ľudia sa čoraz vo väčšej miere spoliehajú na iné médiá, ako médiá hlavného prúdu, hovoríme o alternatívnych médiách. V médiách hlavného prúdu sa obyvatelia Slovenska dozvedia len informácie jedného spektra, jednej jedinej pravdy, ktorú vy akceptujete," myslí si Šimkovičová.

Dopyt po alternatíve

Preto sa podľa jej slov verejnosť dožaduje aj informácií iného charakteru. "V témach ako je covid alebo Ukrajina sa v mainstreame pripúšťa len jeden jediný a ten istý názor. Akonáhle máte iný názor, ste označovaný za dezinformátora, hoaxera, za šíriteľa bludov alebo prívrženca nejakej skupiny z východu," dodala.

Podľa ministerky kultúry nie je v poriadku, že sa vo verejnoprávnom médiu isté názory cenzurujú. Neuveriteľné je podľa Šimkovičovej to, že "neviditeľná" pani Milanová, "ktorá už nie je v tomto úrade, sa stáva viditeľnou," myslí si Šimkovičová.

"Je úplne absurdné, že opoziční politici chodia donášať do EÚ našim kolegom a v podstate ohrozujú naše finančné toky z EÚ," povedala Šimkovičová.

Šimkovičová vyzvala mediálny výbor a kolegu Michelku, aby si v najbližších dňoch predvolal riaditeľa RTVS Machaja a vysvetlil osobný bankrot.

Kritika médií

"Po včerajších reportážach a titulkoch, ktoré som mala možnosť si prečítať, sa chcem opýtať, kde ste boli tri a pol roka, keď ste chodili na tlačovky predošlej vlády? Poslušne ste si dali rúška na tvár, vypočuli monológ z tlačovky, nevyzneli žiadne kritické otázky," myslí si Šimkovičová.

Cieľom návrhu zákona je podľa jej slov posilniť verejnoprávny charakter a zabezpečiť dodržiavanie plurality a princípov demokracie a slobodnej tvorby.

Tlačová konferencia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej, podpredsedu Národnej rady SR Andreja Danka, ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu a generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáša Machalu sa uskutočnila vo štvrtok 14. marca o 11:30 vo výstavnej sieni Dvorany Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33 v Bratislave.

Andrej Danko vyzval novinárov, aby po tlačovej besede išli do RTVS. "Pozrite sa na tie budovy a na podmienky v akých tí ľudia pracujú, a bez tých úškrnov, ktoré tu máte reálne. RTVS ako taká, nie je ekonomicky udržateľná. Buď tam budeme stále posielať peniaze a budú sa neadresne míňať na externé firmy a manažment bude mať päť až 10-tisícový plat a ľudia, ktorí tam skutočne pracujú, tam robia za drobné".

Pýtal sa, ako je možné, že komerčná televízia na Slovensku ako Markíza a JOJ dokáže na reklamách zarobiť 90-miliónov. RTVS je limitovaná zákonom, napriek tomu podľa Danka tento rok očakáva zárobok šesť miliónov. Nechceme poškodiť komerčné médiá, ale chceme uvoľniť strop pre reklamu, aby aj RTVS mohla zarábať na reklame. "Nemáme dôveru v ekonomickú schopnosť pána Machaja, ktorý sa v roku 2020 dostal do bankrotu a ťahá ľudí do RTVS," dodal Danko.

Ubezpečoval verejnosť, že ak k návrhu zákona dostane vláda výhradu z Európskej komisie, budeme sa ňou zaoberať. Vláda podľa Danka nemá cieľ ovládať spravodajstvo. "RTVS vysielala slobodne a bude vysielať slobodne. Nás zaujíma to, aby spravodajstvo bolo objektívne a vyvážené," povedal Danko.

Bezdomovec podľa Tarabu

Na čele RTVS stojí podľa Tarabu bezdomovec, ktorí je "zasypaný exekúciami".

"Nikdy táto vláda nebude nalievať peniaze do inštitúcie, ktorú riadi bezdomovec. Nikoho z nás nezaujíma spravodajstvo v RTVS. Štyri roky ma tam nevolali. Naše videá na sociálnych sieťach majú väčšie dosahy ako spravodajské dosahy aj RTVS. Zaujíma nás vysielacia štruktúra, kde sa nachádza akýkoľvek národný alebo vzdelávací program," vyslovil Taraba. Z RTVS sa podľa neho stala "liaheň Progresívneho Slovenska".

Ľuboš Machala hovorí, že nejde o zoštátnenie RTVS. "K novému zákonu sme pristúpili preto, že RTVS po 14 rokoch nedokázala svojím obsahom a činnosťou to, že je skutočne verejnoprávnou inštitúciou. My sme prehodili voľbu generálneho riaditeľa do nového orgánu, ktorým bude Rada slovenskej televízie a rozhlasu, kde troch členov bude menovať minister kultúry a štyroch bude voliť parlament," tvrdil Machala. Hlavnými modelmi sú podľa neho televízie a rozhlas z Nórska, Slovinska, Španielska, Francúzska a Talianska.

"Vaša žurnalistika nikdy nevykazovala známky objektivity. Ste jednostranní, manipulujete s informáciami a mnohí ľudia na Slovensku toho už majú plné zuby," dodal Machala.

Neochota odpovedať

Šimkovičová povedala, že nemá predstavu, kto nahradí Ľuboša Machaja. Andrej Danko po druhej otázke ohľadom politizácie vystúpil a zdôraznil, že odpovedať budú na tri otázky. Následne dali priestor na otázku alternatívnemu médiu, otázku však následne položil redaktor Markízy.

Celú tlačovú besedu o zmenách v RTVS si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok