Fico: Rozhodnutie voči RTVS spôsobí politickú traumu v opozícii. Telerozhlas považuje zákon za účelový, plánuje pripomienky

ta3/TASR
13.3.2024 10:26 , Aktualizované: 13.3.2024 12:42

Návrhom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase by sa mohol podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) parlament zaoberať už v apríli. Otázku telerozhlasu by chcel mať vyriešenú do leta. Vyplýva to z rozhovoru Fica pre denník Štandard. Doplnil, že v RTVS treba sprísniť kontrolné mechanizmy a zmeniť jej charakter z hľadiska právnej formy.

Robert Fico
TASR/AP

Fico v rozhovore potvrdil, že RTVS by sa nemala rozdeľovať. Jednou z myšlienok bola aj možnosť, aby sa inštitúcia stala štátnou akciovou spoločnosťou s tým, že by akcionárom bolo ministerstvo financií.

„Boli predsa zrušené koncesionárske poplatky. Ak tam štát dáva toľko desať miliónov eur, koľko dáva, asi je normálne, že by tam ministerstvo financií malo mať svojho človeka vo vedení, predstavenstve, dozornej rade takejto akciovej spoločnosti,“ priblížil premiér.

V RTVS je tiež podľa Fica potrebné sprísniť kontrolné mechanizmy. „To, čo sa deje v slovenskej televízii, je nevídané,“ povedal a v tejto súvislosti zopakoval kritiku redaktorky RTVS počas brífingu v Prahe, kde podľa neho útočila a použila klamstvá.

Fico tvrdí, že mu nezáleží na obsahu vysielania súkromných televízií. Za dôležité považuje alternatívne médiá či komunikáciu cez sociálne siete a stretnutia s ľuďmi. Rozhodnutie vo vzťahu k RTVS podľa neho spôsobí „politickú traumu“ v opozícii.

Reakcia RTVS

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase považuje telerozhlas za účelový. RTVS za tým vidí snahu vládnej koalície ovládnuť verejnoprávne médiá a podriadiť ich silnej politickej moci. Legislatíva je podľa nej v rozpore s princípmi európskej ochrany verejnoprávnych médií. Plánuje k nej predložiť pripomienky. Stanovisko poskytla vedúca odboru komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

Telerozhlas odmieta zdôvodnenie, že zmeny sú potrebné pre jej zaujatosť a neobjektívnosť spravodajstva. „Predložená dôvodová správa k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase uvádza zavádzajúce a neobjektívne informácie, ktoré účelovo skresľujú plnenie verejnoprávnej funkcie RTVS, predovšetkým v oblasti jej nestrannosti, objektivity a vyváženého spravodajstva,“ poznamenal. Ministerstvo kultúry podľa inštitúcie dosiaľ neuviedlo žiadne konkrétne výhrady podložené dôkazmi, že by si neplnila svoje zákonné povinnosti.

Za účelový považuje RTVS tiež návrh na zmenu voľby riaditeľa. Skritizovala aj zámer zriadiť programovú radu, ktorá má dohliadať na dodržiavanie verejnoprávneho charakteru vysielania. Považuje to za zásah do fungovania a nezávislosti verejnoprávneho média. „Odmietam tvrdenia, že pôvodná tvorba RTVS je nedostatočná,“ poznamenal šéf RTVS Ľuboš Machaj. Telerozhlas upozornil tiež na to, že návrh sa nekonzultoval s nikým z manažmentu inštitúcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok