Alternatívnu Nobelovu cenu získali turecké noviny i sýrske Biele prilby

TASR
22.9.2016 11:57

Dobrovoľnícka organizácia Biele prilby, poskytujúca prvú pomoc civilistom postihnutým občianskou vojnou v Sýrii, získala takzvanú alternatívnu Nobelovu cenu. Spolu s Bielymi prilbami boli ocenení aj aktivisti z Egypta a Ruska a turecké noviny Cumhuriyet.

Alternatívnu Nobelovu cenu získali turecké noviny i sýrske Biele prilby
SITA/AP

Riskujú vlastné zdravie

Spolu s Bielymi prilbami boli ocenení aj aktivisti z Egypta a Ruska a turecké noviny Cumhuriyet. Zoznam laureátov Cien za správny život 2016 (Right Livelihood Awards) zverejnila dnes rovnomenná nadácia so sídlom v Štokholme, ktorá ich každoročne udeľuje. Nadácia tento rok celkovo posudzovala 150 nominácií z 50 krajín sveta.

Sýrske Biele prilby boli ocenené za "výnimočnú odvahu, súcit a humanitárnu angažovanosť pri záchrane civilistov". Približne 3000 príslušníkov týchto jednotiek civilnej ochrany zachraňuje ľudí zo zbombardovaných domov, hasí požiare a poskytuje prvú pomoc. Dobrovoľníci pritom často riskujú vlastné zdravie a životy.

Takzvané Biele prilby sú vôbec prvým laureátom alternatívnej Nobelovej ceny zo Sýrie. Rovnako ako ďalší traja ocenení organizácia dostane aj finančnú odmenu vo výške troch miliónov švédskych korún (313.000 eur). Alternatívnu "Nobelovku" získala aj Svetlana Gannuškinová, ruská aktivistka angažujúca sa pri ochrane ľudských práv. Je zakladateľkou Výboru pre občiansku pomoc, ktorý poskytuje právnu pomoc a organizuje vzdelávacie aktivity pre utečencov.

Rodová rovnosť a práva žien

Ocenenie dostal tiež turecký denník Cumhuriyet, a to za "odvážne investigatívne reportáže a boj za slobodu prejavu", ktorý vedie napriek hrozbám, cenzúre a perzekúcii zo strany štátnych orgánov. Nadácia udelila cenu aj egyptskej feministickej aktivistke Mozn Hassanovej a ňou vedenej organizácii Nazram, ktorá propaguje rodovú rovnosť a práva žien. 

Alternatívne Nobelove ceny udeľuje od roku 1980 Nadácia Right Livelihood Award z iniciatívy niekdajšieho nemeckého europoslanca a filantropa Jakoba von Uexkülla ako ocenenie práce, ktorú oficiálne Nobelove ceny podľa jeho názoru ignorovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok