Kto sa prizná, pokutu nedostane. Ľudia si stavajú vlastné studne, často nelegálne, envirorezort sľubuje pomoc

Na Slovensku je viac než polovica obcí bez kanalizačnej siete a vodovod chýba viac ako štyrom stovkám. Na obnovu a rozvoj vodovodnej infraštruktúry potrebuje Slovensko podľa NKÚ miliardy eur. Ale ako sa dá žiť bez vody? Ľudia si tento problém riešia po svojom. Stavbou studní, často nelegálnych. Envirorezort prisľúbil pomoc.

Hrozia vysoké pokuty

Veľa ľudí, napríklad takí, čo si kúpili starší rodinný dom, ani netušia, že majú na dvore studňu nelegálne. Ak máte studňu na ručný odber vody, povolenie nepotrebujete. Ale ak máte čerpadlo, tak áno. Ide totiž o vodnú stavbu.

Na Slovensku môže byť od päťstotisíc do jedného milióna studní, ktoré nemajú stavebné povolenie. Podľa platných zákonov, každému jednému, koho napríklad sused udá niekde na úrade, tak hrozia výrazné pokuty. Pokuty sú až do niekoľko tisíc eur.

Vo vysoko položenej obci neďaleko Levoče nemajú obyvatelia studňu z roztopaše. Je to absolútna nutnosť. Na vodovod obec nemá, o dotáciu zatiaľ žiadali bezúspešne. Obyvatelia si musia vodu zo studne aj dezinfikovať a prevárať. Netesniace žumpy kontaminujú vodu.

Envirorezort chce konať

Podľa štúdií je okres Senec jeden z najviac ohrozených suchom aj pre poľnohospodárstvo a veľký počet studní. Starosta Ivanky pripúšťa, že obec eviduje málo povolení. A nové studne treba vŕtať stále hlbšie.

Envirorezort chce dostať odber podzemných vôd pod kontrolu. Posvieti si na odber vôd podnikov a poľnohospodárov a bežným ľudom chce situáciu uľahčiť. Ani za vodu do 15 kubíkov ročne platiť nemusia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok