Srbská prokuratúra obvinila osem ľudí z účasti na masakre v Srebrenici

TASR
10.9.2015 18:50

Srbská prokuratúra pre vojnové zločiny vzniesla obvinenia voči ôsmim podozrivým z účasti na masakre v meste Srebrenica - najväčšom krviprelievaní v Európe od druhej svetovej vojny, počas ktorej bosnianskosrbské jednotky zabili 8000 bosnianskych moslimských mužov a chlapcov.

Srbská prokuratúra obvinila osem ľudí z účasti na masakre v Srebrenici
SITA/AP

Mäsiar Nedjo

Mužov podľa vyhlásenia prokuratúry obvinili z účasti na brutálnom zavraždení 1300 ľudí v sklade v dedine Kravica neďaleko Srebrenice. Všetci obvinení pôsobili podľa agentúry AP v čase tohto masakru v službách bonsnianskosrbskej špeciálnej polície.

Obete zhromaždili do skladiska a potom pomocou granátov a automatických zbraní pozabíjali, tragédia trvala celú noc. Ráno vyzvala polícia osoby, ktoré prežili noc, aby vyšli von, následne zastrelili aj ich.

Prokuratúra obvinila medzi inými aj veliteľa policajného špeciálneho komanda Nedeljka Milidragoviča, známeho tiež ako "Mäsiar Nedjo". Práve on dal podľa žalobcov príkaz na zabíjanie. Ďalšími podozrivými sú ľudia z jeho jednotky.

Masové hroby

"Táto obžaloba ukazuje stanoviska Srbska k najväčšiemu vojnovému zločinu spáchanému v Európe od druhej svetovej vojny," povedal hlavný srbský prokurátor pre vojnové zločiny Vladimir Vukčevič. "Na žiadnu obeť ani vojnového zločinca sa nezabudne," zdôraznil.

Odhaduje sa, že 11. júla 1995 po obsadení Srebrenice, ktorú OSN vyhlásila za ochrannú zónu, tam jednotky bosnianskych Srbov popravili približne 8000 mužov a chlapcov, ktorých pozostatky pochovali vo viacerých masových hroboch okolo mesta.

Na Medzinárodnom trestnom tribunáli OSN pre bývalú Juhosláviu stále pokračujú procesy s niekdajším bosnianskosrbským prezidentom Radovan Karadžičom a hlavným veliteľom Ratkom Mladičom. Za masakru už odsúdili viacero dôstojníkov bosnianskosrbských ozbrojených síl, troch na doživotie. Srbsko, ktoré sa v čase konfliktu postavilo za bosnianskych Srbov, sa v rámci prístupového procesu s Európskou úniou zaviazalo vyrovnať so svojou vojnovou minulosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok