Rusi nás môžu napadnúť, vyhlásil Kaliňák. Gröhling tvrdí, že koalícia chce zo Slovenska urobiť mafiánsky štát

ta3/Patrik Mindžák
5.3.2024 22:47

V relácii Král na ťahu sa stretli zástupcovia koaličného Smeru Robert Kaliňák a Juraj Blanár s členmi opozície zo strany SaS Branislavom Gröhlingom a Jurajom Krúpom. Témami boli protivzdušná a pozemná obrana Slovenska, Blanárovo stretnutie so Sergejom Lavrovom, zmeny v SIS a rušenie ÚŠP či výhrady Ústavného súdu a novela Trestného zákona.

kral
ta3

Ústavný súd verzus koalícia

Nemôže sa stať, že rozhodnutia štátnych inštitúcií budú v médiách skôr ako u strán konania v súdnej miestnosti, myslí si Kaliňák. „To platí aj v tomto prípade. Zodpovednosť je jednoznačne na pánovi predsedovi Ústavného súdu,“ myslí si.

Krúpa ozrejmil, že koalícia nemá žiaden dôvod na to, aby žiadala odstúpenie jeho predsedu Ivana Fiačana.

Gröhling povedal, že k tejto situácii sa má pristupovať správnym spôsobom a nie vulgárnym, ako to podľa neho robí koalícia. Myslí si, že obštruuje preto, aby pomáhala zločincom a chce urobiť zo Slovenska mafiánsku krajinu,

Blanár kritizoval opozíciu, že hovorila najmä o skrátených premlčacích lehotách pri znásilnení, „aby ukázala tú hrôzu, čo robíme“. „Pritom v okolitých krajinách niečo také bežné je,“ dodal.

Zahraničná politika a konflikt na Ukrajine

Fico a Blanár sa diplomacii vôbec nerozumejú, avizoval Krúpa. Premiérove slová označil za „hanbu“. „Ďalšiu hanbu urobil na stretnutí (lídrov) V4 v Prahe,“ myslí si poslanec z SaS.

Tri body na konferencii s Emmanuelom Macronom boli o opatreniach, ktoré prídu po tom, ako budú vojaci vyslaní na Ukrajinu, prezradil Kaliňák. „Podľa toho, ako reagovali Slovensko, Nemecko a ďalšie krajiny, je jednoznačne ohrozená bezpečnosť Slovenska,“ tvrdí minister obrany.

Ukrajina je podľa Blanára takmer na kolenách. „Bez pomoci nevedia fungovať. Napriek tomu stále chcete, aby ten konflikt pokračoval až do posledného Ukrajinca,“ hovorí minister zahraničia.

Gröhling vysvetlil, že vojna u nášho východného Slovenska sa skončí len vtedy, keď sa odtiaľ zbalí Rusko. Doplnil, že nerozumie tomu, prečo Fico naďalej šíri polopravdy, keď sa všetci zhodnú na mieri.

Na záver ešte Krúpa Kaliňáka vyzval, aby povedal, ktorú krajinu považuje za hrozbu pre Slovensko. Ten sa ho spätne spýtal, či chce počuť to, že by nás mohla napadnúť Ruská federácia. „Môžu nás napadnúť Rusi,“ odpovedal minister obrany. Krúpa reagoval, že teraz aj voliči Smeru počujú, že Rusko je hrozba.

Kaliňák na záver prezradil, že americké stíhačky F-16 by mali na Slovensko prísť v júli. "Na 90 percent, lebo vždy vie nastať nejaké omeškanie," okomentoval s tým, že budú dve, možno tri, a budú zaparkované na letisku v Kuchyni, kde sa stavia hangár.

Celú reláciu Král na ťahu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok