Fico na samite o Ukrajine v Paríži: Nepadlo ani slovo o mieri. Macron povedal, že Rusko nemôže vyhrať a v stávke je bezpečnosť celého sveta

ta3
26.2.2024 12:35 , Aktualizované: 27.2.2024 07:59

Premiér Robert Fico (Smer-SD) na stretnutí európskych lídrov v Paríži potvrdil postoj vlády SR a koaličných partnerov, že nikdy nebudú súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine. Premiér o tom informoval na sociálnej sieti.

Žiaden vojak

„Ako sme dnes ráno v Bratislave na viacerých zasadnutiach predpokladali, v Paríži bola čisto bojová atmosféra podporujúca vojnu. Nepadlo ani slovo o mieri, čo ma osobne veľmi mrzí,“ citoval Fica tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Premiér pred odletom z Paríža uviedol, že stretnutie zorganizované francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom bolo diskrétne, preto sa nemôže vyjadriť k príspevkom jednotlivých účastníkov.

„Môžem potvrdiť, že sú krajiny, ktoré sú pripravené poslať svojich vlastných vojakov na Ukrajinu, sú krajiny, ktoré hovoria, že nikdy, medzi ne patrí aj Slovensko, a sú krajiny, ktoré hovoria, že tento návrh treba zvážiť,“ povedal Fico.

Podľa vlastných slov vo svojom vystúpení na konferencii zopakoval základné pozície vlády SR. „Naša vláda je mierovo orientovaná, naša vláda odmieta pokračovanie vojny, nebudeme posielať zbrane na Ukrajinu, orientujeme sa len na civilné projekty, a čo je najpodstatnejšie, je zhoda vo vládnej koalícii, že nikdy nebudeme súhlasiť s tým, aby slovenský vojak išiel na Ukrajinu do tejto vojny,“ doplnil.

Odkaz ukrajinského prezidenta

Svet sa dostal do momentu, keď je potrebné rokovať rýchlo, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron na úvod samitu o pomoci Ukrajine.

Macron pred asi 25 lídrami prevažne európskych krajín zopakoval, že Rusko nemôže a nesmie vo vojne proti Ukrajine vyhrať a že v stávke je bezpečnosť celého sveta, napísal server denníka Le Monde.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videoodkaze povedal, že štáty musia spoločne zabezpečiť, aby Putin nemohol rozšíriť svoju agresiu na ďalšie krajiny. 

Zelenskyj na konferencii do Paríža osobne neprišiel, poslal však videoodkaz, v ktorom poďakoval francúzskemu prezidentovi za podporu a za bezpečnostnú dohodu, ktorú Francúzsko a Ukrajina nedávno podpísali.

Uviedol, že sa teší na Macronovu návštevu Ukrajiny. Zelenskyj tiež poďakoval lídrom všetkých krajín, ktoré posledné dva roky pomáhajú Ukrajine.

„Spoločne sme už zachránili milióny životov a spoločne musíme zabezpečiť, aby Putin nemohol zničiť naše úspechy a nemohol rozšíriť svoju agresiu na ďalšie krajiny,“ povedal vo verejnej časti prejavu, ktorá bola sprístupnená médiám.

Ako to vyzerá na Úrade vlády SR pred bezpečnostnou radou nám naživo povedala Veronika Pancuráková.

Fico po rokovaní uviedol, že niekoľko členských krajín NATO a EÚ zvažuje, že vyšle na základe dvojstrannej dohody svojich vojakov na Ukrajinu, Slovensko sa k nim nepripojí, povedal slovenský premiér.

Marketingová taktika

Michal Šimečka po Ficových vyjadreniach tvrdil na brífingu: "Považujem to za marketingovú operáciu Roberta Fica. Je to klasická taktika jemu podobných politikov, keď sa cítia pod tlakom, tak sa snažia odvrátiť pozornosť strašením, že Slovensko bude vtiahnuté do vojny. To nikdy v hre nebolo a Fico to vie," vysvetlil Šimečka. Koalícia podľa predsedu PS sama nie je jednotná a robí amatérske chyby. Šimečka tvrdí, že je v slovenskom bezpečnostnom záujme to, aby Rusi neprevalcovali Ukrajinu a nestali sa tak našimi susedmi.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť vyjadrenie ministra zahraničných vecí Juraja Blanára k plánovanej schôdzi spojencov v Paríži.

Peter Pellegrini sa vyjadril, že podporí Fica a vládu, stotožňuje sa s riešením poskytovania Ukrajine "nesmrtiace zariadenia". Vyjadruje tiež podporu v smere humanitárnej pomoci a ponechania komerčnej spolupráce v prípade vojenského priemyslu. "V prípade, že dôjde k takémuto posunu a na Ukrajine budú umiestnené vojenské systémy, obsluhované vojakmi z cudzích krajín, to osobne považujem za eskaláciu napätia. Takže plne podporujem vládu v postoji, že Slovensko nepošle na Ukrajinu žiadneho vojaka, ale bude naďalej pokračovať v rozumnej a konštruktívnej spolupráci ako doteraz," vysvetlil.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť celé vyjadrenie Pellegriniho po rokovaní bezpečnostnej rady.

Fico proti zbraniam

Fico zopakoval, že konflikt u našich východných susedov nemá vojenské riešenie. Slovensko sa bude podľa neho naďalej orientovať na pomoc civilného a nesmrtiaceho charakteru. Vláda chce naďalej pomáhať Ukrajine pri odmínovaní. "Uvažuje sa o ďalších strojoch, ktoré by mohli pomôcť. Je to nesmrtiaca pomoc," dodal s tým, že Slovensko bude pomáhať, "pokiaľ ide aj o tréning ľudí tu na Slovensku". Deklaruje, že Slovensko nebude na Ukrajinu posielať žiadne zbrane ani náboje.

V Paríži sa má podľa Fica rokovať o "novej kvalite, novom rozsahu podpory Ukrajiny v nasledujúcom období." Tézy rokovania svedčia podľa neho o tom, že na Ukrajine to ani zďaleka nejde tak, ako sa očakávalo.

Korčok hovorí o konšpiráciách

Vláda SR podľa občianskeho kandidáta na prezidenta Ivan Korčoka konšpiráciami a útokmi na spojencov pošliapava základný záujem Slovenska v zahraničnej politike. Zhodnotil to na pondelňajšom tlačovom brífingu v reakcii na slová premiéra o Ukrajine.

"Mám dojem, že premiér za asistencie Petra Pellegriniho (Hlas-SD) chce úplne otočiť verejnú mienku proti našim spojencom a spochybňovať naše členstvo v Európskej únii a NATO," uviedol Korčok.

Andrej Danko súhlasí

V prípade, že by jednotlivé vlády posielali individuálne na Ukrajinu svojich vojakov, hrozilo by bezpečnostné riziko. Vyplýva to z Dankovho vyjadrenia po pondelkovom rokovaní vlády. Stotožňuje sa s postojom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o vylúčení účasti slovenských vojakov na Ukrajine, s ktorým ide na rokovanie európskych lídrov do Paríža.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť vyjadrenie Roberta Fica po rokovaní vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok