Poliačik o Matovičovi: Aj nedokonalý zákon musí platiť pre každého

TASR
21.9.2016 17:33

Výbor Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií nemá skúmať, či verejný funkcionár aktívne podniká. Ak je tam možnosť na podnikanie, výbor má konať. To hovorí podľa predsedu výboru Martina Poliačika Ústavný súd.

Poliačik o Matovičovi: Aj nedokonalý zákon musí platiť pre každého
SITA/Marko Erd

Nemajú medzi sebou spor

"Ústavný súd uvádza, že ústavný zákon neumožňuje výboru skúmať a pri rozhodovaní zohľadniť, či verejný funkcionár aktívne využíval oprávnenie podnikať, prípadne či z tejto činnosti dosahoval príjem alebo zisk. My neskúmame okolnosti využívania toho živnostenského oprávnenia, skúmame iba to, či je aktívne alebo nie," povedal Poliačik.

Uviedol to v reakcii na podnet voči lídrovi OĽaNO-NOVA Igorovi Matovičovi, ktorému pre podozrenie z opätovného porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov v otázke jeho živnosti hrozí strata poslaneckého mandátu. Podnetom sa má výbor zaoberať 20. októbra.

Poliačik v prípade Matovičovej živnosti už raz vo výbore hlasoval za pokutu a to na základe spomínaného rozhodnutia ústavného súdu. "A na základe tohto istého sa budem rozhodovať aj v akomkoľvek budúcom prípade. Aj nedokonalý zákon musí platiť pre každého rovnako," poznamenal Poliačik. Hoci vo výbore bude hlasovať za potrestanie Matoviča, čo urobí v pléne pri hlasovaní o odobratí mandátu jasne nepovedal.

Zdôraznil, že nie je v spore s Igorom Matovičom. "Zastupujem výbor a ten má konať plne v súlade s ústavným zákonom, ktorý má platiť pre každého verejného funkcionára rovnako," vyhlásil. Poznamenal, že kým výbor má prísne dbať na dodržiavanie ústavného zákona, plénum môže zohľadniť politické okolnosti. "A predpokladám, že zámer zákonodarcu bol ten, aby plénum politicky rozhodlo o tom, či je dostatočne súrna situácia na to, aby bol mandát odobratý," doplnil.

O mandát by podľa neho prísť nemal

Poliačik zopakoval, že ústavný zákon je deravý a treba ho zmeniť. Mieni na tom trvať. Do zákona by sa podľa neho mala najmä v prípadoch ako je ten Matovičov dostať "vôľa". "Aby bolo možné rozhodnúť o tom, že spoločenská škodlivosť konania daného verejného funkcionára nie je taká vysoká, aby mu bola uložená pokuta, alebo aby prišiel o mandát," vysvetlil.

Šéf výboru dodal, že ak by Matovič bol na Slovensku prvým človekom, ktorý príde o poslanecký mandát, tak by to vypovedalo o "neskutočne strašnej situácii právneho štátu na Slovensku". Podľa Poliačika v parlamente a rôznych funkciách sedia viacerí verejní funkcionári, ktorí by na nich sedieť nemali.

Výbor Matoviča nedávno pokutoval za to, že mal ako poslanec v súlade so zákonom dlhodobo pozastavenú svoju živnosť, v roku 2013 sa však našlo 21 dní, kedy živnosť prerušenú nemal, a to zákon trestá. Matovičovi dal pokutu vo výške polročného platu, čo je takmer 12.000 eur. Ten už avizoval, že sa obráti na Ústavný súd.

Aktuálny podnet na Matoviča podali bývalí organizátori protestov Gorila Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Upozornili, že Matovič má mať obnovenú živnosť na svoje meno, čo zákon neumožňuje. Matovič sa bráni tým, že živnostenské oprávnenie ešte neznamená, že jeho majiteľ aktívne podniká. Odvoláva sa na rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý podľa Matoviča povedal, že samotné živnostenské oprávnenie ešte nemožno pokladať za podnikanie. "Nepodnikám," vyhlásil.

Ak výbor uzná Igora Matoviča opäť vinným z porušenia ústavného zákona, líder hnutia OĽaNO-NOVA by mohol prísť o poslanecký mandát. Rozhodne plénum parlamentu. Aby Matovič prišiel o kreslo, muselo by za to hlasovať aspoň 90 poslancov. Podľa nálad v koaličných a opozičných kluboch sa ukazuje, že by sa potrebných 90 hlasov na odobratie mandátu mohlo v pléne nájsť. Matovič by v takom prípade mal ešte možnosť obrátiť sa následne na Ústavný súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok