Matovič môže v parlamente skončiť, hrozí mu odobratie mandátu

TA3 SITA TASR
21.9.2016 15:46

Opakované pochybenie v súvislosti s jeho živnosťou môže byť dôvodom, pre ktorý šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič príde o svoj poslanecký mandát. Tento trest by musela odhlasovať ústavná väčšina, nie je však vylúčené, že sa nájde. Matovič odmieta, že to, že má živnostenské oprávnenie, automaticky znamená aktívne podnikanie.

Matovič: Je to ako s vodičským preukazom

Matovič na tom, že šesť rokov nepodniká a zákon teda neporušuje. "Zákon o ochrane verejného záujmu hovorí, že verejný funkcionár nesmie podnikať. Obchodný zákonník hovorí, že podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku," povedal Matovič s tým, že on síce má živnostenský list, ale to ešte neznamená, že aktívne podniká a porušuje zákon.     

Riešil to podľa neho aj Najvyšší súd, ktorý rozhodol, že samotné živnostenské oprávnenie ešte nemožno pokladať za podnikanie. "Rozhodujúci je skutočný výkon podnikateľskej činnosti na podklade takéhoto oprávnenia a majetková účasť v obchodnej spoločnosti sama osebe nie je podnikaním," uviedol rozhodnutie súdu Matovič.     

Podľa neho je to ako s vodičským preukazom. "To, že niekto má vodičské oprávnenie ešte neznamená, že vedie motorové vozidlo. Takisto je to so živnostenským listom. Ak ho niekto má, neznamená, že podniká. Nepodnikám a obrátim sa na Ústavný súd," vyhlásil. Podľa neho má platiť, že poslanec nesmie podnikať, a nie že nesmie vlastniť živnostenské oprávnenie.

Koalícia zrejme zahlasuje za

Matovičov prípad má riešiť výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý ho už raz pre živnosť pokutoval. Ak výbor uzná Matoviča vinným z porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov, líder OĽaNO-NOVA zrejme príde o poslanecký mandát. Hlasovať má o tom plénum parlamentu. Aby líder prišiel o kreslo, muselo by za to hlasovať aspoň 90 poslancov.

Koalícia by v prípade preukázania porušenia zákona mala hlasovať za to, aby Matovič stratil mandát. Zrejme tak urobí aj hnutie Sme rodina. Nevylúčila to ani ĽSNS. V pléne by sa teda potrebných 90 hlasov nájsť mohlo.     

"Pokiaľ je to v súlade s ústavou, tak áno. Zákony platia pre každého rovnako. Aj na pána Matoviča, aj na Bugára. My nie sme nadľudia, zákony platia pre každého. Zákon je jednoznačný, prvýkrát dostane pokutu, druhýkrát príde o mandát," povedal predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár na otázku, či Most-Híd zahlasuje za odobratie mandátu.     

"Ak sa preukáže, že poslanec Matovič porušil povinnosti, ktoré stanovuje pre výkon poslaneckého mandátu ústavný zákon, poslanecký klub Smer–SD očakáva, že voči sebe vyvodí politickú zodpovednosť a sám sa vzdá poslaneckého mandátu. Igor Matovič nemôže presviedčať verejnosť, že zákony sú tu pre ostatných a pre neho nie. Zákony platia pre všetkých rovnako," uviedol predseda klubu Smeru-SD a podpredseda parlamentu Martin Glváč.     

Šéf klubu SNS Tibor Bernaťák tiež naznačil, že národniari zahlasujú za stratu mandátu. "Ctíme si zákon a budeme hlasovať v súlade s ústavným zákonom," povedal. Ústavu bude rešpektovať aj opozičný klub Sme rodina. "Budeme chrániť opozíciu a jej poslancov. Ale ak sa preukáže flagrantné porušenie ústavného zákona, budeme rešpektovať ústavu. Ak tá bude hovoriť, že má ísť preč z parlamentu, tak zahlasujeme v súlade s ústavou," povedal líder hnutia Boris Kollár.

Kotlebovci si počkajú

ĽSNS nevylúčila, že zahlasuje za odobratie mandátu, ale skôr ako rozhodne výbor, to riešiť nemieni. "Poslanecký klub ĽSNS v tejto veci počká na rozhodnutie príslušného výboru," uviedol predseda strany Marian Kotleba.     

Šéf klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka za Matovičom stojí. "Je to nafúknuté. Igor Matovič nepodniká, nevyvíja podnikateľskú činnosť. Nemyslím si, že to pôjde do dôsledkov, ktoré sa fabulujú. Nech sa postupuje podľa platných zákonov. Ja nebudem hlasovať za to, aby stratil mandát," povedal. Ani v klube SaS sa nateraz neprikláňajú k odobratiu mandátu. "Je tu viacero odborných argumentov, ktoré hovoria, že by sme sa nemali prikloniť k takto tvrdému opatreniu," uviedla šéfka klubu SaS Natália Blahová. V klube stále o prípade diskutujú.  

Nezaradený poslanec a bývalý šéf výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý poukázal na to, že podľa ústavného zákona o konflikte záujmov je pri druhom porušení zákona pokuta a strata mandátu. "Cieľom toho je, aby si milionárski politici nemohli dovoliť porušovať zákon len preto, že pre nich pokuty nič neznamenajú," vysvetlil. Otázne podľa neho je, či podozrenia z porušenia zákona sú také dôležité, aby pre ne prišiel o mandát.     

"Pre mňa sú dôležité fakty, možno to vyvráti. Ale tiež je dôležitý Matovičov postoj. Lebo ak jeho postoj má byť taký, ako to, čo predviedol pri rokovacom poriadku, že vyhlásil, že on bude robiť v parlamente, čo chce bez ohľadu na rokovací poriadok a bude platiť pokuty, lebo pre neho ako milionára to nič neznamená, tak potom sa pre mňa zvyšuje spoločenská nebezpečnosť jeho konania," povedal Beblavý s tým, že Matovič takýmto odkazom hovorí ľuďom, že milionári môžu robiť, čo chcú aj v politike.

Najprv uložili pokutu

Bývalí organizátori protestov Gorila Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv upozornili, že Matovič má mať obnovenú živnosť na svoje meno, čo zákon neumožňuje. Podali preto podnet na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

Ten sa už živnosťou Igora Matoviča zaoberal, keď mu uložil pokutu vo výške šiestich mesačných platov, čo je takmer 12.000 eur. Dôvodom pokuty bolo, že Matovič mal ako poslanec v súlade so zákonom dlhodobo pozastavenú svoju živnosť, v roku 2013 sa však našlo 21 dní, kedy živnosť prerušenú nemal, a to zákon trestá. Matovič už avizoval, že sa pre pokutu obráti na Ústavný súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok