Západ je priamo zapojený do vojny, zúri Kremeľ. Unikli tajné nahrávky nemeckých dôstojníkov

ta3/ČTK
4.3.2024 14:00

Publikovaný rozhovor dôstojníkov nemeckej armády o možnostiach Ukrajiny útočiť na ciele v Rusku ukazuje na priame zapojenie kolektívneho Západu do konfliktu, vyhlásil v pondelok podľa ruskej agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko v piatok zverejnilo interný rozhovor vysokopostavených predstaviteľov nemeckého letectva, v ktorom preberajú, ako by ukrajinská armáda teoreticky mohla použiť nemecké strely s plochou dráhou letu.

"Treba samozrejme ešte zistiť, či to v bundeswehru robia zo svojej iniciatívy. Potom je otázka, nakoľko je bundeswehr riadený a ako veľmi to všetko kontroluje pán (nemecký kancelár Olaf) Scholz, alebo či je to súčasť štátnej politiky Nemecka," povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva už dávnejšie dala najavo, že bude od Nemecka požadovať vysvetlenie.

Predvolanie alebo dohodnutá návšteva?

TASS ráno informovala o predvolaní nemeckého veľvyslanca v Moskve Alexandera Grafa Lambsdorffa na ministerstvo zahraničia, Peskov následne hovoril o demarši.

"Nemecký veľvyslanec bol predvolaný (na ruské ministerstvo zahraničia). Samotný (zverejnený hovor) naznačuje, že v útrobách bundeswehru sa vecne a konkrétne prerokúvajú plány na údery na ruské územie," povedal podľa ruskej agentúry Peskov.

Veľvyslanec Lambsdorff nemeckej agentúre DPA však povedal, že nešlo o predvolanie, ale o schôdzku, ktorá bola naplánovaná ešte pred zverejnením rozhovoru dôstojníkov nemeckého letectva. "Dostal som pozvánku na rokovania o rôznych bilaterálnych témach," povedal bez ďalších podrobností. To odporuje tomu, ako o veci informujú ruské médiá, píše DPA. Agentúra Reuters uviedla, že ambasádor po rokovaní z ministerstva odišiel bez toho, aby hovoril s novinármi.

Škandálny únik informácií

Zvukový záznam rozhovoru zverejnila šéfredaktorka ruskej televízie RT Margarita Simonjanová. Vysokopostavení predstavitelia nemeckého letectva na nahrávke zhotovenej pri telekonferencii na bežne používanej platforme Webex hovoria okrem iného o tom, ako by Ukrajina teoreticky mohla použiť nemecké strely Taurus na útok na Krymský most spájajúci ruskú pevninu s Krymom.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius v nedeľu zverejnenie rozhovoru označil za súčasť ruskej hybridnej vojny. Kancelár Scholz uviedol, že Berlín vyšetruje závažný únik informácií z rokovaní vysokopostavených príslušníkov letectva.

Ukrajina dlhodobo na Nemecko nalieha, aby jej strely Taurus poskytlo. Kancelár Scholz ale nedávno zopakoval, že sa tak zatiaľ nestane. Zdôvodnil to rizikom zapojenia Nemecka do vojny s Ruskom.

Pozrite si archívnu reportáž z 3. marca 2024 o tom, že Nemecko vyšetruje únik tajných informácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok