Nemecko poprelo správy ruských médií o predvolaní veľvyslanca. Stretnutie bolo podľa Berlína vopred naplánované

4.3.2024 11:14 , Aktualizované: 4.3.2024 13:22

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo nemeckého veľvyslanca v reakcii na zverejnenie nahrávky rozhovoru vysokopostavených predstaviteľov nemeckej armády. Dôstojníci na nej hovorili o možnom použití rakiet Taurus na Kryme. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na ruské štátne médiá.

Moskva obviňuje Západ: Môže byť spolupáchateľom v útoku na Kerčský most
TASR/AP

Poprelo tým správy, že veľvyslanec bol predvolaný v reakcii na zverejnenie nahrávky vysokopostavených predstaviteľov nemeckej armády. Informuje agentúra AFP.

"Náš veľvyslanec išiel na ruské ministerstvo obrany na dlho naplánované stretnutie," uviedol hovorca nemeckého rezortu diplomacie. 

Poprel tým správy ruských médií, podľa ktorých si Moskva v pondelok predvolala nemeckého veľvyslanca v reakcii na zverejnenie nahrávky nemeckých dôstojníkov, z ktorých predtým čerpali i agentúry AFP a Reuters. Ruské médiá pritom zverejnili i zábery z príchodu veľvyslanca na ministerstvo.

Rakety Taurus

Nemeckí dôstojníci v nahrávke rozhovoru zverejneného v piatok na ruských sociálnych sieťach diskutujú o možnom použití rakiet Taurus nemeckej výroby na Ukrajine a možných následkoch ich použitia. Predstavitelia armády okrem toho hovorili aj o zameriavaní rakiet na ciele, ako je napríklad most nad Kerčským prielivom spájajúcim pevninské Rusko a polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Berlín v nedeľu obvinil Rusko zo snahy destabilizovať Nemecko zverejnením tejto nahrávky na sociálnych sieťach. Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil plné prešetrenie týchto únikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok