Migaľ vníma potrebu obnoviť vzťahy s Ruskom a začať silné rokovania. Gröhling hovorí o nepriateľských signáloch voči EÚ a NATO

ta3/Martin Belej
3.3.2024 12:12

Hosťami relácie V politike boli Tibor Gašpar (Smer-SD), Samuel Migaľ (Hlas-SD), Zuzana Števulová (PS) a Branislav Gröhling (SaS). S moderátorom Richardom Dírerom diskutovali, okrem iného, o stretnutí ministra Blanára s ruským ministrom Lavrovom, novele Trestného zákona, personálnych nomináciách vrátane SIS a situácii v NR SR.

V politike 3.3.2024
ta3

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) sa stretol s ruským ministrom zahraničným vecí Sergejom Lavrovom. Vzhľadom na túto súvislosť sa moderátor opýtal, či tento krok nemôže poškodiť slovenskému renomé v Európskej Únii (EÚ) a NATO.

Pohľad opozície

"Toto stretnutie s Lavrovom, ktorý je mimochodom stále na sankčnom zozname európskej únie, ktorej členom stále sme, ma mimoriadne pobúrilo," povedala Števuľová. Dodala, že stretnutie vníma ako "cynické a hanebné", najmä deň po pohrebe politického väzňa Alexeja Navaľného. Podotkla, že napriek tejto skutočnosti úprimne verí, že Slovensko je stále spoľahlivým partnerom EÚ a NATO.

Podobný názor mal aj Gröhling. Predseda SaS zhodnotil, že stretnutie s Lavrovom, ktorý "má krv na rukách" je "nepriateľským gestom" voči našim spojencom. Na druhej strane, Slovensko je podľa neho stále stabilným partnerom EÚ a NATO.

Koaličný pohľad

Gašpar začal tým, že Rusko označilo Slovensko za nepriateľskú krajinu a to kvôli predošlej vláde. Tá podľa jeho slov "brojila proti Rusku" a vytvárala "rusofóbnu náladu".

Smer chce presadzovať mier, povedal Gašpar v súvislosti so stretnutím Blanára s ruským mužom číslo dva - Lavrovom. Podotkol, že súbežne s rokovaním s ruskou diplomaciou bol šéf rezortu obrany Kaliňák na návšteve v USA.

Migaľ prirovnal rokovanie Blanára k stretnutiu amerického ministra zahraničných vecí Blinkena s Lavrovom. "Z nášho pohľadu sa zdá absolútne prirodzené, aby sa diplomacia obnovila, a aby sa začali veľmi silné rokovania na jednej, aj druhej strane," objasnil svoj názor.

Podotkol, že predseda strany Hlas-SD na stretnutí V4 v Prahe rokoval aj s ukrajinskými predstaviteľmi v snahe docieliť mierové rokovania. To, či sa Pellegrinimu podarilo niečo vyrokovať, už nespomenul.

Celú epizódu diskusnej relácie si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok