Dobrá správa pre demokraciu a právny štát. Prezidentka víta rozhodnutie Ústavného súdu k novele Trestného zákona

Prezidentka Zuzana Čaputová reagovala na rozhodnutie Ústavného súdu SR k novele Trestného zákona. Rozhodnutie ÚS vníma ako dobrú správu pre demokraciu a právny štát.

"Rozhodnutie Ústavného súdu SR je dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku. Systém bŕzd a protiváh zafungoval, a to je asi najdôležitejší odkaz všetkým občanom Slovenska,“ vyjadrila sa prezidentka.

Chce pripomenúť, že ide o rozhodnutie o pozastavení účinnosti niektorých častí novely a nie o meritórne rozhodnutie ústavného súdu, “je však dobrou správou pre poškodených trestnou činnosťou, lebo nateraz nebudú negatívne dotknuté ich práva domôcť sa odškodnenia a spravodlivosti“.

Náročná úloha pre generálneho prokuratúra

Prezidentka si zároveň myslí, že je to dôležitý odkaz pre zahraničných partnerov, že financie európskych daňových poplatníkov zostávajú na Slovensku primerane chránené.

Znamená to však podľa nej aj “náročnú úlohu pre generálneho prokuratúra, aby po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry zabezpečil plynulý prechod prokurátorov a presun spisov na nové pôsobiská bez toho, aby prišlo k prieťahom v konaniach“.

Rýchle rozhodnutie o pozastavení účinnosti podľa nej svedčí o tom, že zásah do ústavou garantovaných práv občanov touto novelou by mohol byť natoľko závažný, že ústavní sudcovia považovali za dôležité preskúmať ho ešte predtým, akoby novela nadobudla účinnosť.

Pozrite si celé vyhlásenie prezidentky vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok