Fico zvolal bezpečnostnú radu. Tvrdí, že aj za cenu straty funkcie nedovolí slovenským vojakom ísť na Ukrajinu

ta3/Lenka Klobučníková/TASR
25.2.2024 19:12 , Aktualizované: 25.2.2024 21:21

Obávam sa, že Západ ide na Ukrajine do najhoršieho riešenia, hovorí v najnovšom videu premiér Robert Fico. Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude v pondelok hostiť medzinárodnú konferenciu na podporu Ukrajiny, oznámila vo štvrtok jeho kancelária. Ešte predtým Fico zvolal Bezpečnostnú radu SR.

Bojová porada

Francúzky prezident Emanuel Macron zvolal "bojovú poradu" o Ukrajine, ktorej sa zúčastnia všetky členské štáty EÚ, ako aj tie, ktoré nepatria do NATO. "Zajtra musím zvolať Bezpečnostnú radu SR, vládu a hovoriť s koaličnými partnermi," hovorí premiér vo videu.

Aká bude reakcia Západu? 

Fico tvrdí, že stretnutie má dve riešenia:

  • buď pôjde do úplnej eskalácie napätia a ďalšej bezhraničnej vojenskej a bezhraničnej podpory Ukrajiny,
  • alebo Západ predstaví zmysluplný mierový plán

Z tém, o ktorých májú lídri štátov v pondelok hovoriť, ide podľa neho "mráz po chrbte".

"Aj keby ma mal môj postoj stáť funkciu predsedu vlády, urobím všetko, aby som zabránil priamej účasti slovenských vojakov vo vojne na Ukrajine," vyhlásil v závere videa.

Podpora Ukrajiny

Na stretnutie, ktoré sa uskutoční krátko po druhom výročí začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, pozvali európskych lídrov a ministrov, aby "preskúmali prostriedky na posilnenie partnerskej spolupráce na podporu Ukrajiny," uviedla kancelária francúzskeho prezidenta.

"Zbitá a doráňaná, ale stále na nohách. Ukrajina bojuje za seba, za svoje ideály, za našu Európu. Naše odhodlanie po jej boku nezoslabne," napísal Macron na sociálnu sieť X (predtým Twitter).

Ako robiť veci lepšie

Stretnutie v Elyzejskom paláci bude príležitosťou "znovu potvrdiť jednotu, ako aj odhodlanie poraziť útočnú vojnu vedenú Ruskom proti Ukrajine", uviedla v nedeľu francúzska prezidentská kancelária. Jej nemenovaný predstaviteľ novinárom povedal, že nie sú plánované nové oznámenia o pomoci, ale prebratie spôsobov, "ako robiť veci lepšie a rozhodnejšie".

Pozrite si archívne video z 24. 2. 2024, kde sa premiér Robert Fico vyjadril k druhému výročiu vojny na Ukrajine.

Účasť potvrdil aj Duda

Poľský prezident Andrzej Duda pre poľskú televíziu Polsat potvrdil svoju účasť na plánovanej konferencii, "aby prediskutoval nové návrhy riešenia a pomoci pre Ukrajinu".

Ukrajina v posledných mesiacoch čelí silnému tlaku ruskej armády na východnom fronte a zápasí s nedostatkom munície a ďalšej vojenskej pomoci zo Západu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok