Vojna je aj v Kyjeve. Zákopy pripomínajú prvú svetovú, len technika je iná, hovorí pre ta3 vojak bojujúci na Ukrajine

V novembri 2023 ta3 zverejnila exkluzívnu spoveď vojaka z prieskumnej a diverznej jednotky Perun na Ukrajine. Blíži sa výročie ruskej invázie a nám sa s ním podarilo stretnúť opäť, a to len krátko predtým, ako odišiel na front. Jeho identitu z bezpečnostných dôvodov nemôžeme prezradiť.

vojak
Foto: ta3

S vojakom jednotky Perun na Ukrajine sme sa naposledy stretli v novembri minulého roka. Odvtedy sa toho na fronte veľa zmenilo. „Situácia na našom úseku sa výrazne skomplikovala, najmä preto, že padajú dôležité obranné body, mestá.“ Postupne preto Ukrajinci budujú nové obranné pozície.

Vojak dodal, že počas trvania ruskej agresii „Rusi pochopili, že pre nich geopoliticky nie je výhodné masakrovať civilistov“. Snažia sa taktiež čo najviac znížiť zahraničnú pomoc Ukrajine a postupne prekonať nepriateľské sily.

Ako to vyzerá na fronte?

Vojaci sa počas bojov pohybujú v zákopoch. „Pripomína to prvú svetovú vojnu, líši sa iba inou technikou,“ dodal vojak bojujúci na Ukrajine.

Čo sa presúvania týka, pre ochranu podnikajú vojaci niekoľko krokov. Mobily majú v leteckom režime a používajú viacero SIM kariet a telefónov. „Dopredu väčšinou neoznamujeme, že sa niekam presúvame, nevedia to ani naši najbližší,“ ozrejmil vojak. „Je to o tom, aby človek držal jazyk za zubami a na sociálnych sieťach nezdieľal, kde práve je.“

Sociálne siete a vojna

Vo vojne zohrávajú dôležitú úlohu aj sociálne siete. Tie podľa vojaka jednotky Perun dokázali ľuďom viac priblížiť, ako to na fronte vyzerá, no na druhej strane občas dochádza aj k prezradeniu niektorých informácií. „Napríklad, že rozviedka dokáže z videí identifikovať presnú pozíciu nejakého bunkru či opevnenia,“ dodal.

Veľkú škodu Ukrajine robí šírenie dezinformácií a využívanie „obrovského množstva falošných účtov“ zo strany Ruska.

Je v Kyjeve vojna?

Vojna sa podľa vojaka bojujúceho na Ukrajine tento rok neskončí. „My budeme postupne zbierať sily na to, aby sme v nasledujúcom roku mohli prípadne uskutočniť nejakú ofenzívu. Ale je možné, že budeme musieť bojovať, dokým Rusi neodídu, tak ako to bolo v Afganistane.“ 

Slovenský premiér pred mesiacom vyhlásil, že v Kyjeve vojna nie je. Vojak pre ta3 povedal, že nedávno bol v hlavnom meste Ukrajiny a priamo pred sebou videl horiaci dom v zastavenej civilnej oblasti. „Ten konflikt je tam iný, ale život sa tam nezastavil. Je tam vojna, a ľudia sa snažia ďalej žiť, chodiť do práce. V tom sa to, samozrejme, nedá porovnať s frontovou líniou, ale určite nemôžeme povedať, že tam je mier a bezpečne.“

Kde majú Rusi prevahu?

Podľa vojaka majú ruské sily prevahu „prakticky vo všetkom“. Ukrajina však vyniká v spravodajských službách a dokáže zasiahnuť v dôležitých miestach. „Myslím si, že rozviedka robí obrovský kus práce,“ chváli vojak kolegov.

Celý rozhovor odznel v relácii Svet dnes, ktorú si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok