Malé orangutany majú svoju školu. Učia ich, ako sa o seba majú postarať

ČTK
18.9.2016 09:19

Maličký orangutan si nevšíma svojich hlučných kolegov v škole v džungli na Borneu a balansuje na jednej ruke s nohami vo vzduchu. V tomto útulku pre zvieratá sa opice, ktoré sa už ocitli na pokraji smrti, znova učí žiť vo svojom prirodzenom prostredí.

Malé orangutany majú svoju školu. Učia ich, ako sa o seba majú postarať
SITA/AP

Kriticky ohrozené

Trojročný orangutan Otan sa učí, ako sa postarať sám o seba. Našli ho blúdiaceho medzi olejnými palmami vo veľmi zlom stave. Nadýchal sa hustého dymu pochádzajúceho z obrovských požiarov, ktoré vlani zdevastovali veľkú časť tropického lesa v indonézskej provincii Kalimantan na Borneu.

V medzinárodnom útulku pre zvieratá, ktorý je umiestnený v hĺbke lesa a je obklopený mohutným plotom, sa Otan a ďalšie orangutany učia, ako si postaviť prístrešok, ako si zaobstarať potravu a ako sa vyhnúť predátorom. Musia dokázať, že sú schopní vrátiť sa do džungle, kde tieto veľké ázijské opice neboli nikdy predtým tak ohrozené.

Svetový zväz ochrany prírody v júli označil orangutany za kriticky ohrozené, čo je posledný predstupeň pred vyhubením druhu vo voľnej prírode. Podľa UICN ich na Borneu žije niečo cez 100.000, zatiaľ čo v roku 1970 ich tu bolo takmer 300.000. Experti varujú, že by tieto opice s dlhou hrdzavú srsťou mohli v najbližších 50 rokoch na Borneu úplne vymiznúť pre odlesňovanie a požiare, ktoré ničia tropický les.

opickaaa_0a000002-3f78-8c37.jpg

Situácia je zúfalá

"Bolí z toho srdce. Keď ich vidíte, je to skutočne smutné. Mali by žiť v prírode s matkou a byť šťastní, ale sú tu," hovorí doktor Ayu Budi z veterinárnej kliniky tohto útulku. Budi sa stará o 101 orangutanov, medzi ktorými je 16 úplne maličkých. Pochádzajú z ďaleka. Sotva unikli smrti a museli byť kŕmení z dojčenskej fľaše v chránenej časti útulku ležiaceho neďaleko mesta Ketapang.

Budi a jeho kolegovia ich učia hľadať si potravu tak, že v plastových guliach zavesených na stromoch ukrývajú arašidy a med. Tisíce orangutanov bolo v posledných 40 rokoch na Borneu zastrelených lovcami, upálených pri lesných požiaroch alebo uhynuli od hladu, pretože ich prirodzené prostredie bolo výrazne zredukované. "Ľudia, ktorí tu pracujú, už dlho vedia, že situácia orangutanov je zúfalá," uvádza poradca útulku Chris Wiggs. Počet opíc v útulku sa od roku 2009 takmer zdesaťnásobil, lebo celé úseky lesa ustúpili olejným palmám.

mlada_0a000002-3fb0-7011.jpg

Opatrenia sľubujú, výsledky nie sú

Lesné požiare, ktoré každoročne ničia indonézskou časť Bornea, o ktorú sa delí Indonézia, Malajzia a Brunej, sa stali veľkou hrozbou pre budúcnosť živočíšnych druhov. Indonézska vláda každoročne sľubuje opatrenia na boj proti vypaľovaniu lesov, ale výsledky sa zatiaľ nedostavili.

"Musíme napraviť chyby z minulosti," vysvetľuje riaditeľka štátnej agentúry na ochranu zvierat Sustyo Irionová. Zdôrazňuje, že bude potrebné obnoviť početné rašeliniská, ktoré bránia šíreniu požiarov. Dúfa, že mladí orangutany budú môcť raz v džungli na Borneu žiť úplne nezávisle. "Verím, že ešte majú šancu, aj keď les mizne a bude to ťažké," pripúšťa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok