Kriticky ohrozené je ďalšie zviera, môže za to nelegálny lov

ČTK
5.9.2016 00:25

Medzinárodný zväz na ochranu prírody pridal na zoznam kriticky ohrozených druhov zvierat gorilu východnú. Populácia tohto veľkého primáta, ktorý žije predovšetkým na území KDR, sa v dôsledku nelegálneho lovu v posledných dvadsiatich rokoch znížila o 70 percent.

Kriticky ohrozené je ďalšie zviera, môže za to nelegálny lov
SITA/AP

Vidieť ju vymierať je hrozivé

Zo skupiny ohrozených do skupiny kriticky ohrozených zvierat preradili gorilu východnú zástupcovia IUCN na kongrese na Havajských ostrovoch. Kriticky ohrozené sú tak už štyri zo šiestich druhov ľudoopov. Okrem gorily východnej a západnej sú to ešte orangutan sumatranský a bornejský.

Šimpanz učenlivý a šimpanz bonobo zostávajú zatiaľ "iba" na zozname ohrozených. "Vidieť východnú gorilu - jednu z našich najbližších príbuzných - pomaly vymierať je naozaj hrozivé," uviedla riaditeľka IUCN Inger Andersenová.

Podľa ochrancov žije vo voľnej prírode už len asi 5000 jedincov gorily východnej. Na jej vymieranie sa okrem pytliactva podpísal tiež úbytok prirodzeného životného prostredia.

gorilka_0a000002-9e67-151c.jpg

Panda si polepšila

Červený zoznam IUCN obsahuje 24.000 druhov, ktorým hrozí vyhynutie. Druhy zvierat organizácie delia do siedmich kategórií: najmenej ohrozené, takmer ohrozené, zraniteľné, ohrozené, kriticky ohrozené, vyhynuté v prírode a vyhynuté. Na terajšom kongrese organizácie na zoznam takmer ohrozených druhov, teda tých, ktorým pri pokračovaní doterajšieho vývoja hrozí preradenie do vyššej kategórie, zaradila napríklad aj africkú zebru.

Naopak pandu veľkú IUCN z ohrozenej kategórie preradila na zoznam druhov "zraniteľných", teda o kategóriu nižšie. Vyzdvihla pritom úsilie Číny o záchranu tohto medvedovitého cicavca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok