Veľké porovnanie: Novela Trestného zákona u nás a vo svete. Jej obsah šokoval, držíme krok s ostatnými krajinami? (+infografika)

ta3/Denis Dufala
21.2.2024 05:00

Novela Trestného zákona už celé týždne hýbe Slovenskom. Do pozoru postavila nielen opozíciu, kritiku si vyslúžila aj od odbornej i laickej verejnosti. Najväčšia bitka na argumentačnom poli však prišla na koniec. Dôvodom bolo zníženie premlčacej lehoty v trestnom čine znásilnenia, ale i korupcie. Ako je to v zahraničí?

Bratislava (402290) - 2024-02-17T013405.698.png
ta3
Záber z protestu proti novele Trestného zákona v Bratislave, december 2023.

Premlčanie po slovensky

Zatiaľ čo v Luxembursku bojovali za to, aby sa premlčacia doba 10 rokov ešte predĺžila, na Slovensku prišla koalícia s novelou, v ktorej sa premlčanie základnej formy znásilnenia znižuje z 20 rokov na 10 (pozn. red. pri závažnejších formách znásilnenia z pôvodných 20 na 15).

Z 20 na 15 rokov mení koalícia premlčaciu lehotu pri zločinoch, keď možno poslať páchateľa do väzenia s hornou hranicou prevyšujúcou desať rokov.

  • Prezidentka novelu podpísala 16. februára, hoci s ňou nesúhlasí. Poslala ju preto na Ústavný súd.

Rozdiel je v tom, že v súčasnosti ide o premlčaciu lehotu 20 rokov už pri hornej trestnej sadzbe najmenej 10 rokov. V praxi to znamená, že za základnú formu znásilnenia, ktorú definuje zákon, by páchateľovi trestný čin "prešiel" po 10 rokoch namiesto 20.

Kameň úrazu nastáva aj v inom prípade – z premlčacej lehoty 20 rokov za trestné činy, ktoré by prevyšovali hornú trestnú sadzbu 10 rokov, by po platnej novele Trestného zákona stačilo na premlčanie 15 rokov.

Premlčanie znásilnenia vo svete

V porovnaní s Francúzskom (30 rokov) a Nemeckom (20 rokov) je to málo, alebo dokonca so Spojeným kráľovstvom a Švajčiarskom, kde premlčanie neexistuje, napísal luxemburský spravodajský portál Reporter.

Veľká Británia a Maďarsko

Vo Veľkej Británii, podobne ako v Maďarsku, platí, že znásilnenie nemôže byť premlčané. U nášho južného suseda sa nepremlčia znásilnenia, ktoré boli spáchané na obetiach mladších ako 18 rokov. Základná forma znásilnenia je v Maďarsku premlčaná po ôsmich rokoch, čo je zároveň aj horná sadzba trestu.

Rakúsko

V Rakúsku je možné za znásilnenie udeliť trestnú sadzbu od dvoch do 10 rokov.

V zákone majú definované, že trestné činy, za ktoré možno uložiť trest odňatia slobody na 10 až 20 rokov alebo doživotie, sa nepremlčia.

Česko

V Česku tiež platí, že premlčacia doba v prípade základných skutkových podstát, je 10 rokov. Ak však obeť znásilnenia nemala v čase skutku vek plnoletosti, má k premlčacej lehote navyše aj rozdiel rokov, ktoré obeť delia od dovŕšenia 18. roku života.

To v praxi znamená, že ak bude znásilnená 15-ročná osoba, premlčacia doba sa začne počítať až od dovŕšenia 18. roku života obete, teda od dosiahnutia plnoletosti.

Ak by sa tento čin odohral napríklad vo väzení alebo by obeti útočník spôsobil ťažkú ujmu, trest by bol nanajvýš 12 rokov, čo by znamenalo premlčaciu lehotu 15 rokov.

Francúzsko

Podobnosť je možné vidieť aj v právnom systéme Francúzska. Tam je premlčacia lehota 30 rokov od času, keď sa obete legálne stávajú dospelými (pozn. red. podobne od hranice dospelosti je to aj v Taliansku). Za znásilnenie páchateľom vo Francúzsku hrozí 15 rokov.

V slovenskej právnej úprave nie je uvedené dieťa, ale "chránená osoba", za znásilnenie ktorej hrozí páchateľovi sedem až 15 rokov za mrežami s premlčacou lehotou 15 rokov namiesto 20.

Smernica Európskeho parlamentu

Na naše otázky ohľadom návrhu Smernice Európskeho parlamentu a Rady, ktorá krajinám odporúča premlčaciu lehotu 20 rokov, odpovedal za Ministerstvo spravodlivosti ČR Michal Pleskot.

"Smernica je záväzná pre všetky členské štáty, ktorým je určená (jednému, niekoľkým alebo všetkým), a to vzhľadom na výsledok, ktorý sa má dosiahnuť, pričom sa právomoc voľby foriem a metód ponecháva vnútroštátnym orgánom. Smernica sa odlišuje od nariadenia alebo rozhodnutia. Na rozdiel od nariadenia, ktoré je priamo uplatniteľné v členských štátoch po nadobudnutí účinnosti, smernica v členských štátoch EÚ priamo uplatniteľná nie je. Najskôr sa musí transponovať do vnútroštátneho práva, až potom je uplatniteľná v jednotlivých členských štátoch. Na rozdiel od nariadenia má smernica všeobecnú platnosť," citoval Pleskot z Článku 288 Zmluvy o fungovaní Európskej únie – smernice (pozn. red. zhrnutie si môžete prečítať na tomto odkaze).

Navrhované premlčanie

Podľa Pleskota je sa dá tiež upresniť, že navrhovaná smernica o premlčacej lehote "neodporúča", ale namiesto toho používa formuláciu "členské štáty prijmú opatrenia potrebné na to, aby pre trestné činy uvedené v článku 5 stanovili premlčaciu lehotu v dĺžke najmenej x rokov". Pre trestný čin znásilnenia to má byť práve spomínaných 20 rokov.

"Takúto požiadavku by súčasná právna úprava Českej republiky nespĺňala, keďže pre základnú skutkovú podstatu trestného činu znásilnenia stanovuje premlčaciu dobu 10 rokov a pre všetky kvalifikované skutkové podstaty premlčaciu dobu 15 rokov," vysvetlil Pleskot.

Premlčanie trestných činov vo svete

Nemecko

V Nemecku je premlčanie pri trestných činoch nastavené tak, že tam, kde je horná hranica trestnej sadzby päť rokov, je premlčanie 10 rokov. Pri sadzbe päť až 10 rokov (pozn. red. podobne ako u nás pri znásilnení) je premlčacia doba 20 rokov.

Česko

V českom Trestnom zákone sú nastavené premlčacie lehoty podľa horných trestných sadzieb jednotlivých trestných činov. Napríklad za úmyselné usmrtenie je horná trestná sadzba 18 rokov za mrežami s premlčacou lehotou 15 rokov. Ďalej sa trestné sadzby líšia od toho, či bolo usmrtenie plánované (12-20 rokov), alebo či bolo spáchané na dvoch a viacerých osobách a podobne.

Na Slovensku je trestná sadzba za vraždu 20 až 25 rokov. Premlčacia lehota v súčasnosti predstavuje 20 rokov, po uplatnení novely 15 rokov.

Maďarsko

V Maďarsku je za usmrtenie trestná sadzba päť až 15 rokov. Pri závažnejších formách, napríklad s prípravou, je trestná sadzba 10 až 20 rokov.

Trest za drogy vo svete

Česko

Prechovávanie omamných a psychotropných látok, v podobe konope pre vlastnú potrebu vo väčšom množstve, je v Česku trestané odňatím slobody na maximálne jeden rok, zákazom činnosti alebo prepadnutím veci. V takomto prípade by páchateľ vyviazol beztrestne po troch rokoch.

Rakúsko

"Premlčacia lehota pre trestné činy súvisiace s drogami sa môže pohybovať od jedného roka (napríklad pri neoprávnenom nakladaní s narkotikami výlučne na účely spotrebiteľa) až po dvadsať rokov, alebo bez premlčania (pri obchodovaní s drogami spáchanom osobami, ktoré vedú skupinu väčšieho počtu osôb zoskupených na účely spáchania takýchto trestných činov)", odpovedala na otázky ta3 Claudia Simon z rakúskeho ministerstva spravodlivosti.

Maďarsko

Za držbu a predaj drog je u našich južných susedov základná trestná sadzba od dvoch do ôsmich rokov (pozn. red. rovnaká sadzba ako pri znásilnení). Premlčať by sa mali skutky po toľkých rokoch, koľko je horná trestná sadzba, alebo po najmenej piatich rokoch.

Trestné činy korupcie vo verejnom sektore sú rozdelené predovšetkým podľa toho, či je páchateľ darcom, alebo prijímateľom výhody.

Slovenské vnímanie korupcie

Ak si na Slovensku niekto vypýta úplatok v závažnejšej forme, páchateľ sa podľa novely potrestá na dva až osem rokov. Pri takomto konaní je premlčacia lehota 10 rokov.

Vláda navrhla zníženie trestov za korupciu vo všetkých bodoch, aj v tých závažnejších. Rovnako v závažnejších formách korupcie novela znižuje tresty tak, že pri nich budú aj nižšie premlčacie lehoty – maximálne 10 rokov oproti platným 20 rokom.

Výšky škôd

České výšky škôd sa od tých slovenských výrazne líšia. Na Slovensku nemáme nepatrnú škodu, ktorá v Česku predstavuje 400 eur. V Rakúsku definujú výšky škôd podľa hodnôt úplatkov – 3 000, 50-tisíc a 300-tisíc eur.

Sumy v grafike nižšie sú zaokrúhlené.

Korupcia podľa Rakúska

Prijatie úplatku sa trestá štyrmi rokmi za mrežami alebo zákazom činnosti. Ak úplatok vo významnej miere prijme úradná osoba, môže byť potrestaná až na 12 rokov. V takomto prípade je premlčacia lehota 15 rokov.

Osoba, ktorá dáva úplatok, je odsúdená nanajvýš na dva roky, alebo dostane peňažný trest. V prípade, že by osoba korumpovala úradnú osobu a podobne, trestalo by sa to odňatím slobody na jeden až šesť rokov, prepadnutím majetku alebo peňažným trestom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok