Kamión sa zrazil s vlakom, skončil v záhrade. Zranilo sa 30 ľudí

TA3 TASR
16.9.2016 08:42

Najmenej dvoch vážne a množstvo ľahšie zranených si vyžiadala nehoda na železničnom priecestí na juhu Slovenska, neďaleko obce Veľký Meder. Trať je údajne vážne poškodená, opravovať ju budú hodiny.

Zasiahli policajti, hasiči aj záchranári

Policajné hliadky, hasiči aj záchranári zasiahli pri nehode vlaku RegioJet a kamiónu. K zrážke došlo pred pol ôsmou ráno na železničnom priecestí so svetelnou signalizáciou bez závor smerom z Veľkého Mederu na Komárno. "Po nehode zostal rušňovodič zakliesnený vo vlaku, hasiči ho museli z kabíny vystrihovať. V bezvedomí a s ťažkými zraneniami bol leteckou záchrannou službou dopravený do nemocnice", informovali železnice.

Pri nehode sa zranilo približne 35 cestujúcich, tento počet sa stále upresňuje a najmenej tri osoby sú vážnejšie zranené. "Havarovaný kamión zostal po zrážke prevrátený v záhrade priľahlého domu, hasiči z neho zachytávajú unikajúce prevádzkové kvapaliny," uviedla hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová s tým, že k nehode priletel aj vrtuľník leteckých záchranárov.

Najprv pomáhala stevardka

Do príjazdu záchranárov ošetrovala zranených stevardka vlaku. "Podľa doterajších informácií boli na mieste ošetrení cestujúci s otrasom mozgu, zlomeninami a drobnými zraneniami a odreninami spôsobenými nárazom. Rušňovodič bol záchrannou službou prevezený do nemocnice," povedal Aleš Ondrůj, PR manažér spoločnosti RegioJet.

"Železničné priecestie je zabezpečené zvukovou a svetelnou signalizáciou, ktorá podľa prvotných informácií bola plne funkčná a kamión v takom prípade nemal na priecestí čo robiť," poznamenal Ondrůj. Medzi Zemianskou Oľčou a Veľkým Mederom zavádza RegioJet náhradnú autobusovú dopravu.

Zranených previezli na kliniky

"Do Dunajskej Stredy záchranári previezli deväť zranených, z toho šiesti majú otras mozgu, tí ostávajú v zdravotnej starostlivosti nemocnice. Ostatní mali ľahké poranenia, ktoré si vyžiadali iba ambulantné ošetrenie," uviedol hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ. Medzi nimi bol aj vodič kamióna. "Je mimo ohrozenia života," skonštatoval.

Podľa hovorkyne Všeobecnej nemocnice v Komárne Marty Csergeovej na chirurgickom oddelení hospitalizovali troch pacientov. "Všetci traja sú mimo ohrozenia života. Ďalších štyroch zranených ošetrili na chirurgickej ambulancii s ľahšími poraneniami," povedala Csergeová.

Do nitrianskej fakultnej nemocnice previezli záchranári jednu ľahko zranenú osobu, potvrdil pre TASR námestník riaditeľa Ladislav Berecz. "Ide o ženu, ktorá bola hospitalizovaná na pozorovanie na Klinike úrazovej ortopédie a chirurgie. Podľa mojich informácií jej stav nie je vážny," doplnil.

Jeden účastník dnešnej nehody skončil vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch. Muž bol v kritickom stave umiestnený na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, priblížila hovorkyňa zariadenia Ľubica Juríková. Aj v Univerzitnej nemocnici Bratislava prijali jednu ženu privezenú leteckými záchranármi. "Naši zdravotníci na Kramároch jej poskytujú potrebnú zdravotnú starostlivosť, žena je momentálne na jednotke intenzívnej starostlivosti traumatológie v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života," ozrejmila hovorkyňa UNB Zuzana Eliášová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok