Mimoriadny stav na Dunaji končí, poškodenú hrádzu sa podarilo opraviť

TA3 TASR
15.9.2016 16:38

Situácia na Dunaji sa dostáva do normálu. Vodohospodári už opravili poškodenú hrádzu pri obci Vojka. Tá bola rozbitá od minulej nedele, keď do nej vrazila výletná loď s dvesto ľuďmi na palube. Počas opráv platil na Dunaji mimoriadny stav a zastaviť museli lodnú dopravu. Kapitána lode, ktorá nehodu spôsobila, už polícia obvinila.

V rekordne krátkom čase

Oprava sa podarila v rekordne krátkom čase. Informoval o tom riaditeľ závodu Dunaj, SVP Jozef Dúcz. Ako povedal, kompa na prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica opäť premáva.

„Hladina je zatiaľ nízka. Ak budú zabezpečené plavebné hĺbky, na základe opatrení dopravného úradu môžeme povoliť plavbu na Dunaji a spustiť vodnú cestu,“ uviedol s tým, že počas opráv sa hladina na vodnom diele znížila cca o 200 cm.

Opravu realizovali pracovníci SVP spolu so špecializovanou stavebnou spoločnosťou. Pred začatím samotných prác bol na posúdenie stavu poškodenia nasadený potápač, ktorý zisťoval rozsah poškodenia. „Po znížení hladiny mohli pracovníci pristúpiť k oprave. Teleso hrádze sa skladá z niekoľkých vrstiev, ktoré zaručujú jej nepriepustnosť. Poškodené boli izolačné vrstvy, ako aj samotné teleso hrádze. Pri oprave bolo dosypané teleso hrádze, položené dve vrstvy špeciálneho asfalto-betónového tesnenia. Na zabezpečenie vodonepriepustnosti bola na povrch aplikovaná tzv. asfaltová pečať,“ vysvetlil Dúcz.

Oprava zatiaľ stála asi 70.000 eur

Po ukončení prác začali vodohospodári s postupným zvyšovaním hladiny v prívodnom kanáli a zdrži VDG. „Výšku hladiny na Dunaji premeriava tzv. vytyčovacie plavidlo, ktoré prevádzkuje SVP, š.p. Plavidlo pracuje pomocou sonaru, ktorým meria výšku hladiny na určených miestach plavebnej dráhy,“ priblížil riaditeľ.

Pripomenul, že oprava hrádze zatiaľ stála cca 70.000 eur, ale toto číslo ešte nie je konečné. Výšku škody určuje aj mimoriadna manipulácia na vodných stupňoch Čuňovo, Gabčíkovo, Dunakiliti. Ďalej sú to hydroenergetické škody, ktoré musí vyčísliť Vodohospodárska výstavba. Vznikli škody súvisiace aj s využívaním vodnej cesty na Dunaji, týka sa to prepravcov osôb a tovaru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok