Kapitán výletnej lode havaroval opitý, hrozí mu väzenie

TA3 TASR
12.9.2016 15:54

Polícia obvinila z prečinu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti 50-ročného občana Rumunskej republiky. Ten výletnou loďou narazil 11.9. nadránom do brehu Dunaja pri obci Vojka nad Dunajom. U kapitána havarovanej lode následne zistili prítomnosť alkoholu.

Dva až päť rokov

Výletná loď sa pohybovala po trase Viedeň – Budapešť a na palube bolo v čase nárazu približne 200 osôb vrátane personálu. Narazila do brehu asi o piatej hodine ráno. Všetci cestujúci boli v poriadku a nebola nutná ani ich evakuácia.

U kapitána havarovanej lode zistili prítomnosť alkoholu. Tvrdil, že mu prišlo zle. Záchranári ho previezli do jednej z bratislavských nemocníc. "Mal problémy s tlakom a bol tiež pod veľkým stresom," povedal hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Loď nemala závažné poškodenia, a tak o pár hodín neskôr pokračovala v plavbe smerom na Budapešť. Kormidlo lode mal prevziať ďalší kapitán. Škoda na poškodenej hrádzi bola odhadnutá na viac ako 60.000 eur. Za jej spôsobenie hrozí v zmysle zákona mužovi trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Po výsluchu obvineného nebol dôvod na jeho zadržanie. Informovala krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

Obmedzený režim plavby

S opravou poškodeného brehu začne Slovenský vodohospodársky podnik v utorok (13.9.). Plavba na Dunaji je preto zastavená. Vodohospodári pre opravu znížia hladinu v prívodnom kanáli a zdrži na Vodnom diele Gabčíkovo. Ukončenie prác sa predpokladá v utorok vo večerných hodinách.

Na Dunaji je tak obmedzený režim plavby. "Vodcovia plavidiel sú povinní prispôsobiť plavbu plavidiel podľa aktuálnej hodnoty vodného stavu na vodočte Devín a Bratislava. Po ukončení prác a obnovení dostatočných plavebných hĺbok bude plavba obnovená v plnom rozsahu," uviedla Katarína Mihalovičová z Dopravného úradu. Mimo prevádzky je tak aj kompa medzi Vojkou a Kyselicou. Tá nebude premávať do 16. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok