Lekárka: Clintonová je zdravá a schopná byť prezidentkou

TASR TA3
15.9.2016 06:30

Prezidentská kandidátka amerických demokratov Hillary Clintonová sa úspešne zotavuje zo zápalu pľúc. Jej celkový zdravotný stav zostáva dobrý a umožňuje, aby zastávala funkciu prezidentky USA. Uviedla to Clintonovej osobná lekárka Lisa Bardacková, ktorú citovala agentúra AP.

Ignorovala rady lekárov

Vyhlásenie lekárky bolo súčasťou aktualizovaných informácií o zdravotnom stave demokratickej kandidátky, ktoré v stredu zverejnila jej kampaň. Stalo sa tak po tom, ako v uplynulých dňoch musela Clintonová zrušiť svoje verejné vystúpenia pre zdravotné ťažkosti. 

Clintonovej minulý piatok lekárka diagnostikovala zápal pľúc a odporučila jej niekoľkodňový odpočinok. Manželka exprezidenta USA to však ignorovala, až kým jej neprišlo nevoľno počas nedeľňajšieho podujatia v New Yorku pri príležitosti výročia teroristických útokov z 11. septembra 2001. Na zverejnených záberoch bolo vidieť, ako pri náhlom odchode stratila rovnováhu a spolupracovníci ju museli podopierať.

Jej stav sa zlepšuje

Podľa stredajšieho vyjadrenia doktorky Bardackovej Clintonovej v piatok diagnostikovali slabý zápal pľúc bakteriálneho pôvodu, ktorý však nebol nákazlivý. Predpísali jej antibiotikum Levaquin, ktoré má užívať desať dní. Lekárka Clintonovú od nedeľňajšieho návalu slabosti už niekoľkokrát vyšetrila. V stredu ubezpečila verejnosť, že stav pacientky sa vďaka niekoľkodňovému odpočinku a liekom postupne zlepšuje.

"Proces jej uzdravovania dobre napreduje vďaka antibiotikám a odpočinku. Jej celkový zdravotný stav zostáva dobrý a je schopná zastávať funkciu prezidentky USA," Bardacková, internistka pôsobiaca v štáte New York.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok