Vlci na černobyľskom území mutujú. Štúdia ukazuje, že si vyvinuli odolnosť voči rakovine

ta3
13.2.2024 00:00

Vlci sú vystavení rakovinotvornému žiareniu počas potuliek v opustenom meste. Výskumníci zistili, že časť ich genetickej informácie sa zdá byť odolná voči zvýšenému riziku ochorenia rakoviny.

Bratislava (402290) - 2024-02-12T151105.342.png
TASR/Milan Kapusta/Pavel Neubauer/Radovan Stoklasa
Na ilustračnej snímke v pozadí tabule pred Červeným lesom, neďaleko mesta Pripiať. Vlci zo zoo v Košiciach a Bratislave.

Zdá sa, že vlci-mutanti, ktorí sa potulujú po opustených uliciach Černobyľu, si vyvinuli odolnosť voči rakovine. Zistenia zvyšujú nádej, že môžu pomôcť vedcom v boji proti rakovine u ľudí. Písal britský spravodajský portál Sky News.

Radiácia vyhnala desaťtisíce ľudí

V černobyľskej elektrárni na Ukrajine v roku 1986 vybuchol jadrový reaktor – z mesta bolo evakuovaných viac ako 100-tisíc ľudí, keďže výbuch uvoľnil rádioaktívne žiarenie.

Značná oblasť okolo jadrovej elektrárne odvtedy zostala strašidelne opustená, pričom bola zriadená vylúčená zóna Černobyľu (CEZ), ktorá má zabrániť ľuďom vstúpiť do oblasti s rozlohou vyše tisíc kilometrov štvorcových, kde radiácia stále predstavuje život ohrozujúce riziko.

Divoká zver prežíva

Ľudia sa nevrátili, ale divoká zver ako vlci a kone sa po pustinách evakuovaného mesta potulujú viac ako 35 rokov od katastrofy.

Doktorka Cara Loveová, evolučná biologička a ekotoxikologička z Princetonskej univerzity v USA, študovala, ako vlci z Černobyľu prežívajú napriek generáciám vystaveným rádioaktívnym žiarením.

Špeciálne obojky

Loveová a jej tím výskumníkov navštívili ČEZ v roku 2014 a nasadili vlkom špeciálne obojky, aby bolo možné sledovať ich pohyb.

Povedala, že obojky poskytujú tímu "kde sa vlci nachádzajú v reálnom čase merania a akému žiareniu sú vystavení".

Odobrali im aj vzorky krvi, aby pochopili, ako telá vlkov reagujú na rakovinotvorné žiarenie.

Znesú násobok toho, čo ľudia

Výskumníci zistili, že černobyľskí vlci sú vystavení viac ako 11,28 milirému žiarenia každý deň počas celého svojho života – čo je viac ako šesťnásobok zákonného bezpečnostného limitu pre človeka.

Doktorka Love zistila, že vlkom sa modifikoval imunitný systém podobne ako pacientom s rakovinou, ktorí podstupujú radiačnú liečbu, ale ešte významnejšie identifikovala špecifické časti genetickej informácie zvierat, ktoré sa zdali odolné voči zvýšenému riziku rakoviny.

Rakovina prsníka a vaječníkov

Veľa výskumov na ľuďoch zistilo mutácie, ktoré zvyšujú riziko rakoviny – s prítomnosťou variantného génu BRCA, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť, že žena môže dostať napríklad rakovinu prsníka alebo vaječníkov.

Ale práca Loveovej sa snažila identifikovať ochranné mutácie, ktoré zvyšujú šance na prežitie rakoviny.

Pandémia a ruská invázia na Ukrajinu v posledných rokoch zabránili doktorke Loveovej a jej spolupracovníkom v návrate do ČEZ.

"Našou prioritou je, aby tam ľudia a spolupracovníci boli v čo najvyššom bezpečí," dodala doktorka.

Loveová prezentovala svoje zistenia na výročnom stretnutí Spoločnosti integračnej a porovnávacej biológie v Seattli minulý mesiac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok