Opozícia chce odvolať ministerku kultúry. Príde Šimkovičová o post? Ďalší pokus o schôdzu bude v utorok

ta3/Katarína Žgrlíková/TASR
12.2.2024 09:06 , Aktualizované: 12.2.2024 13:27

Martina Šimkovičová zatiaľ zostáva ministerkou kultúry. Mimoriadnu schôdzu na jej odvolanie sa ani na dva pokusy nepodarilo otvoriť. Opozícia prišla v skromnom počte. Posledný pokus bude v utorok 13. februára.

Prítomných bolo iba 47 ľudí, poslanci zo strán Smer, SNS a Hlas chýbali.

Návrh na odvolanie

Návrh na odvolanie Šimkovičovej podali opoziční poslanci. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi.

Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti.

Zvolanie schôdze bez ministerky?

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zora Jaurová (PS) nerozumie, prečo bola mimoriadna schôdza NR SR k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martina Šimkovičovej (nominantka SNS) zvolaná v čase, v ktorom ministerka nemohla prísť do parlamentu. Návrh na jej odvolanie podali poslanci PS spolu s SaS.

Poslanci neprišli na odvolanie

Jaurová kritizovala, že na schôdzu v pondelok neprišli prevažne poslanci koalície.

Z poslaneckého klubu PS podľa nej chýbali len traja poslanci, ktorí sú na služobnej ceste. Prekážalo jej najmä to, že do parlamentu neprišla ministerka.

"Nerozumiem celkom tomu, aký je zmysel zvolávať schôdzu na čas, keď vieme, že ministerka kultúry, ktorá má byť odvolaná, nebude prítomná. Verím, že ministerka má dostatočne dobrý dôvod a dostatočne neodkladné povinnosti na to, že odignorovala 150 poslancov a celú Národnú radu, ktorá sa ju chystala odvolávať," povedala Jaurová novinárom. Verí, že keď sa podarí schôdzu otvoriť, ministerka to vysvetlí.

Limitovaný rokovací poriadok

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) je pri zvolávaní schôdze k návrhu na vyslovenie nedôvery limitovaný rokovacím poriadkom.

Podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) to uviedol v súvislosti s výhradami k zvolaniu schôdze k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) počas jej pracovnej cesty.

Podotkol, že v pléne chýbali aj poslanci opozície.

Podporujú Šimkovičovú

"Predseda parlamentu z hľadiska rokovacieho poriadku nemá veľa možností, musí zvolať schôdzu do siedmich dní," skonštatoval Žiga. Ako uviedol, pondelok bol jediný voľný deň, keď v parlamente nebol plánovaný program.

Na schôdzu prišiel aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Žiga si myslí, že prišiel podporiť ministerku pri prípadnom odvolávaní.

Šimkovičová odcestovala

Koaličný poslanec Marián Saloň (Smer-SD) očakáva, že návrh na odvolanie ministerky kultúry bude zaradený ako riadny bod na ďalšiu schôdzu. Ministerka má podľa neho dôveru celej koalície.

Ministerka je podľa neho pripravená čeliť debate v parlamente, ale je odcestovaná. Odmieta výhrady k vybranému termínu schôdze. "Povinnosť je zvolať do siedmich dní. Tam asi inú možnosť ani predseda národnej rady nemá," podotkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok