Čo stojí za trendom mafiánskych manželiek, ktorý zaplavil sociálne siete? Kritici hovoria o oslave organizovaného zločinu

12.2.2024 05:00

Módny trend takzvanej mafiánskej manželky, čiže "mob wife", ktorý zaplavil TikTok a ďalšie sociálne siete, je viac ako len francúzska manikúra a kožuchy.

profimedia-0842513701.jpg
Foto: Profimedia
Ukážka stýlu mob wife aesthetic.

Zameriava sa na nápadné symboly bohatstva získaného mimo mantinely právneho štátu, napísal denník The New York Times (NYT).

Módny štýl mafiánov

Nestane sa každý deň, aby sa Francis Ford Coppola vyjadril k trendu na TikToku. Urobil však výnimku ohľadom módneho štýlu takzvanej mafiánskej manželky, čo je krikľavé spojenie kožuchov, kože a leopardej potlače.

V nedávnom príspevku na Instagrame ju režisér Kmotra prirovnal ku Connie Corleoneovej, postave zo známeho filmu, ktorú stvárnila jeho sestra Talia Shireová. Je to podľa neho "zvodná a rozkošná talianska princezná".

Ošiaľ na sociálnej sieti

Stovky videí na tejto sociálnej sieti ukazujú mladé ženy bez zjavnej väzby na organizovaný zločin, ktoré sa pokúšajú priblížiť tomuto vzhľadu, ku ktorému obvykle patria výrazné šperky a ešte výraznejšie očné linky.

TikTok chrlí každých niekoľko mesiacov nové módne štýly, ktoré sa však značne líšia svojim reálnym vplyvom na obliekanie mimo obrazovky. Čo teda poháňa túto novú idealizáciu žien na hrane zákona?

Najzákladnejšia verzia zahŕňa prehodenie kožuchu - pravého alebo umelého - cez čierny outfit. Študentky verné tomuto vzhľadu ho dopĺňajú červenými nechtami, vyfúkaným účesom a slnečnými okuliarmi. Všetky snahy ale prídu navnivoč, pokiaľ outfit nesprevádza patričné vystupovanie, tvrdia zástancovia tohto štýlu.

Taliansko-americký štýl

"Je to výrazné, odvážne a nekompromisné," hovorí 29-ročná Sarah Arcuriová z New Jersey, ktorá sa tak oblieka už od strednej školy. Tvrdí, že ju inšpirujú okázalo oblečené ženy z jej taliansko-americkej rodiny aj reality show Mafiánskej manželky či Paničky z New Jersey. Arcuriová o vizuáli mafiánskych manželiek píše už od roku 2022, ale záujem o tento trend vzrástol až začiatkom tohto mesiaca.

Fiktívni mafiáni

Užívatelia TikToku väčšinou siahajú po príkladoch fiktívnych mafiánskych manželiek (a priateliek), ako je Carmela Sopranová, postava Edie Falcovej zo seriálu Rodina Sopranovcov. Na videách synchronizujú pohyby pier a zvuku so scénami jej hádok s Tonym Sopranom (James Gandolfini) a zdieľajú snímky Falcovej s francúzskou manikúrou a vyfúkanými vlasmi. Iní poukazujú na jej kolegyňu zo "Sopranovcov" Dreu de Matteovú alebo na postavu Lorraine Braccovej z filmu Mafiáni.

Keď už je reč o Rodine Sopranovcov, veľa užívateľov sociálnych sietí sa domnieva, že tento trend nastolila spoločnosť HBO v súvislosti s rozsiahlymi propagačnými aktivitami k 25. výročiu tohto seriálu. Hovorca stanice Jason Mulderig trend označil za jasný dôkaz trvalého vplyvu Rodiny Sopránových na kultúru, k jeho vytvoreniu sa však neprihlásil.

Trendy, ktoré zapadli

Arcuriová a ďalší považujú zaujatie TikToku mafiánskymi manželkami za reakciu na minimalistickú dokonalosť, ktorá sa niekedy presadzuje na vizuálnych platformách.

V minulom roku sa objavil trend takzvaných čistých dievčat (clean girl aesthetic) – predstavte si béžové svetre a ulízané účesy – a "tichý luxus" (stealth wealth), ktorý uprednostňoval jemné náznaky bohatstva.

Trendová špirála

Typické trendy TikToku prebiehajú nejako takto: Identifikujú dlhodobo zavedený štýl (napríklad bohaté staršie ženy nosiace kardigany) a dajú mu nové chytľavé označenie (Pobrežné babičky - Coastal Grandmothers).

V tomto prípade existuje veľa ľudí, ktorí sa obliekajú v štýle zachytenom v seriáli Rodina Sopranovcov pred 25 rokmi, a niektorí z nich sa vyhradzujú proti tomu, že ich vzhľad bol prebalený do "trendu". Až čas ukáže, koľko ľudí sa takto začne obliekať len preto, že to náhodou videli na TikToku.

Vo väčšine populárnych vyobrazení je mafiánska manželka, aj keď je sama mocná, doplnkom mocnejšieho muža – jej sex-appeal, krása a štýl odrážajú jeho moc.

To, čo mafiánska manželka vie alebo nevie o svojej vlastnej situácii, vytvára jej dramatickú príťažlivosť: Je bezradná, nemá v nezákonnej sfére svojho muža žiadny skutočný vplyv? Alebo je bystrá, pozerá sa bokom a užíva si jeho peniaze? Bez ohľadu na to, výmenou za mlčanie môže ísť nakupovať.

Oslava organizovaného zločinu?

"Aby ste sa mohli pohybovať v tomto životnom štýle, ako sme videli z filmov a seriálov, musíte mať v sebe určitú tvrdosť. Môžu si obliekať, čo chcú, a prejde im to," povedala Arcuriová, ktorá nesúhlasí s kritikmi, podľa ktorých tento trend oslavuje organizovaný zločin.

A na každého influencera, ktorý si v súčasnej dobe objedná kožuch, pripadajú používatelia TikToku, ktorým tieto trendy pripadajú stále viac vykonštruované a nezmyselné.

"Na sociálnych sieťach panuje tak trochu estetická únava. Každý malý mikrotrend má nálepku," dodala. Každá z týchto nálepiek ale funguje ako príležitosť pre influencerov, značky a, áno, aj médiá, aby na trend naskočili a nasmerovali ho k svojim vlastným cieľom.

Pozrite si archívnu reportáž o Prešporskom bále.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok