V Žiline obnovili historický palác, poslúži na reprezentačné účely

TA3 TASR
14.9.2016 13:29

Strašidelný dom v Žiline sa zmenil na historickú pamiatku. Reč je o Rosenfeldovom paláci, ktorý dlhé roky chátral. Vďaka jeho obnove za takmer tri milióny eur radnica získala nové reprezentačné priestory.

Nové centrum kultúry

Národná kultúrna pamiatka Rosenfeldov palác, ktorú otvorili po dvojročnej rekonštrukcii, je novým centrom kultúry v Žiline. Po otvorení to povedal žilinský primátor Igor Choma.

"Celá rekonštrukcia objektu stála zhruba 2,7 milióna eur. Peniaze išli čiastočne z Regionálneho operačného programu, čiastočne z nórskych fondov a veľká časť išla z mestských peňazí. Tieto tri zdroje financovania tvorili sumu, za ktorú sa podarilo objekt zrekonštruovať," doplnil žilinský primátor.

V Rosenfeldovom paláci bude podľa neho stála výstava bábok Bábkového divadla Žilina a expozícia výroby kníh. "Okrem toho budeme všetky priestory využívať na výstavy, konferencie, budeme tu organizovať rôzne podujatia, prijatia vzácnych hostí. Chceme tu robiť aj svadobné obrady, pokiaľ bude zo strany Žilinčanov o ne záujem," dodal Choma.

Vykonali komplexnú obnovu

Historik, archivár a čestný občan Žiliny Peter Štanský podotkol, že obnovená národná kultúrna pamiatka je najkrajšou secesnou stavbou mesta.

"Je súčasťou genia loci, ktorý v tomto priestore vznikol. Treba povedať, že tu bývali po Rosenfeldovcoch významní Žilinčania. Tento priestor bol potom priestorom vzdelávania, kultúry. Žiaľ, stavba bola v minulosti veľmi zanedbaná a až dnešnou obnovou sa to podarilo napraviť. Ide o to, aby tu po krásnej obnove koloval život. Všetci dúfame, že tu budú výstavy, rôzne akcie, ktoré by istým spôsobom naplnili životom tento priestor," povedal Štanský.

Podľa riaditeľa Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloša Dudáša sa v objekte Rosenfeldovho paláca, významnej eklekticko-secesnej budove, podarila komplexná obnova.

"Nielen stavebná obnova, ale veľké množstvo prác sa realizovalo reštaurátorským spôsobom. Celému palácu sa vrátila pôvodná podoba a podarilo sa revitalizovať celú architektúru. A dnes sa stáva tento objekt významným kultúrnym centrom pre Žilinčanov, ale aj pre odborníkov a laikov z celého širokého okolia. Obnovu Rosenfeldovho paláca možno hodnotiť veľmi kladne. Spolupráca investora, mesta ako vlastníka s pamiatkarmi bola veľmi dobrá. Z pamiatkového hľadiska to považujem za vysoko vydarenú obnovu, hodnú národnej kultúrnej pamiatky," zdôraznil Dudáš.

Národná pamiatka od roku 2009

Rosenfeldov palác je významnou architektonickou pamiatkou v Žiline, postavili ho v roku 1907 ako zmenšenú napodobeninu viedenského zámku Belveder. V roku 2009 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

V minulosti tu sídlila Žilinská obchodná banka, neskôr slúžil ako Pioniersky dom, Okresný dom pionierov a mládeže a naposledy ho využívalo Centrum voľného času Spektrum. Od roku 2011 bol pre verejnosť zatvorený pre nevyhovujúci technický stav budovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok