Ťahajú za kratší koniec. EÚ chce posilniť postavenie prvovýrobcov

TA3 TASR
13.9.2016 18:53

Nekalé obchodné praktiky, či nízka transparentnosť sú brzdou poľnohospodárstva. A to aj napriek tomu, že všetky členské krajiny Európskej Únie už majú regulačné zákony, ktoré chránia prvovýrobcov. EÚ preto vytvorila pracovnú skupinu Task Force, ktorá by mala pomôcť naštartovať oslabené poľnohospodárstvo.

Zvýšenie transparentnosti

Prioritou predsedníctva SR v Rade EÚ je posilnenie postavenia poľnohospodára v dodávateľskom potravinovom reťazci, v dodávateľskej vertikále.

Uviedla to v Bratislave na tlačovej konferencii po neformálnom zasadnutí ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva EÚ šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná za účasti generálneho riaditeľa Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Jerzyho Plewu.

Diskutované otázky boli na zasadnutí podľa jej slov špecifikované v troch základných okruhoch, a to ako organizovať poľnohospodárskych výrobcov, aby sa ich postavenie v rámci vertikály zlepšilo, ako aj to, ako dosiahnuť transparentnosť v oblasti cenotvorby a rozdeľovaní primeranej marže.

"Tou treťou, nemenej zásadnou otázkou, ktorú sme položili, boli nekalé obchodné praktiky v rámci dodávateľsko-potravinárskeho reťazca," spresnila Matečná.

Zriadili skupinu Task Force

K spomínaných jednotlivým trom okruhom sa podľa nej zo strany členských krajín EÚ viedla "veľmi intenzívna" diskusia."Všetky členské krajiny ocenili, že sme tieto témy predostreli na stôl na rokovanie," podčiarkla.

Diskutujúci zástupcovia členských krajín sa podľa Matečnej zhodli na tom, že je nevyhnutné sledovať a zverejňovať vývoj cien agrokomodít a ich volatilitu. "V otázke odbytových združení a otázke nekalých obchodných praktík sme pre množstvo rozdielnych podmienok členských štátov ešte k spoločným záverom nedospeli. Na týchto bodoch budeme musieť ešte 'popracovať' a možno že počkať na ďalšie postoje z pracovnej skupiny tzv. Task Force, ktorú vytvoril eurokomisár (pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka) Phil Hogan," dodala.

Podľa Plewu všetky členské štáty EÚ už majú legislatívu týkajúcu sa nekalých praktík v dodávateľskom reťazci. Otázkou podľa neho je, ako postupovať ďalej, či je potrebné vytvárať v tejto oblasti spoločnú európsku legislatívu. "Vykonali sme zároveň kus práce, čo sa týka transparentnosti trhov, najmä na trhu s mliekom a s bravčovým mäsom," doplnil Plewa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok