Vláda podporí prvovýrobcov mlieka, na pomoc vyčlení 33 miliónov

TA3 TASR
4.7.2016 15:45

Ministerstvo financií a pôdohospodárstva podporí výrobcov mlieka sumou 33 miliónov eur. Vyhlásil to premiér Robert Fico, ktorý by tým chcel odvrátiť zhoršujúcu sa mliečnu krízu.

Zber údajov

"Z rezortu Ministerstva financií SR je to suma 30 miliónov eur a z rozpočtu MPRV sú to 3 milióny eur, teda dohromady 33 miliónov eur," spresnil predseda vlády SR. Uvedené prostriedky by podľa neho však Brusel mohol považovať za nedovolenú štátnu pomoc.

"Chceme tieto peniaze dať slovenským poľnohospodárom bez určenia nejakého špeciálneho účelu, dokonca im chceme zaplatiť za cenné údaje, ktoré nám budú posielať. Potom je už na poľnohospodároch, akým spôsobom peniaze použijú," poznamenal premiér.

Podľa Matečnej sa pomoc prvovýrobe mlieka poskytne "na zber údajov cez štátny podnik Plemenárske služby SR". "Budeme zbierať údaje nielen o živočíšnej výrobe, kde budeme hovoriť o produkčných, reprodukčných a ekonomických ukazovateľoch, ale určite o celej ekonomike podniku. Údaje pomôžu MPRV, Národnému poľnohospodárskemu a potravinárskemu centru k tomu, aby sme pre budúce roky vedeli nastaviť systémové opatrenia tak, aby sme takéto ad hoc situácie každý rok nezažívali," zdôraznila Matečná.

"Pozitívny signál"

Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka je ponúknuté riešenie "pozitívnym signálom pre našich farmárov". "Je potrebné povedať, že 33 miliónov eur určite sektoru pomôže. Prostriedky by mali však chovatelia dojníc dostať čo najrýchlejšie," podčiarkol Semančík v reakcii na ponuku podpory pre prvovýrobcov mlieka.

"Ak budem parafrázovať, podpora je akousi náplasťou, aby sa situácia v mliečnom sektore trochu zlepšila, ale nie úplne. Ďalej bude však treba hľadať systémové opatrenia, aby sme prostriedky v budúcnosti farmárom stabilne a za presne stanovených podmienok vedeli zagarantovať z finančného balíka, ktorý má MPRV k dispozícii," reagoval na ponuku vlády predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek.

Z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska vyplýva, že pokles priemernej nákupnej ceny surového kravského mlieka na Slovensku v máji pokračoval. Cena medzimesačne oslabila o 4,2 % na 23,67 eura/100 kg. Od začiatku roka 2016 sa priemerná cena mlieka znížila o 14 %. Celkové tržby prvovýrobcov mlieka poklesli minulý rok oproti roku 2014 o viac ako 43 miliónov eur. SZPM odhadoval, že za minulý rok dosiahla strata v sektore prvovýroby mliekaúroveň takmer 60 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok