ROZHOVOR: Chrípku len tak „nerozchodíte“. Farmaceutka hovorí, aké najčastejšie chyby robia pri liečbe Slováci

Na Slovensku momentálne zúri druhá vlna chrípkovej epidémie. Zatvárajú sa školy a škôlky, vírus neobchádza ani dospelých. Ako hodnotí aktuálnu situáciu farmaceutka Jana Dubajová zo známej siete lekární? Toto sú jej odporúčania pre pacientov v súvislosti s liečbou, príznakmi a prevenciou.

Lekáreň
Foto: TASR/Pavol Zachar

V rozhovore sa dozviete viac o:

  • chrípkovej situácii na Slovensku,
  • najčastejších príznakoch,
  • chybách, ktoré robia ľudia pri liečbe chrípky,
  • komplikáciách ochorenia,
  • tom, kedy chrípka prechádza do vážneho stavu.

Aká je aktuálna situácia s chrípkou na Slovensku?

Štatisticky sa sledujú tzv. akútne respiračné ochorenia (ARO) a druhou skupinou je chrípka a chrípke podobné ochorenia (CHPO). V oboch prípadoch je momentálne zaznamenaný nárast, pričom chrípka tvorí približne pätinu z celkového počtu hlásených ARO.

Najvyššia chorobnosť je medzi deťmi vo veku 0 až 5 rokov, z tohto dôvodu sú mnohé materské školy zatvorené. Očakáva sa, že situácia sa začne stabilizovať, resp. zlepšovať o cca dva až tri týždne.

Aké sú najčastejšie príznaky chrípky?

Pri chrípke je častým symptómom horúčka (presahuje aj 39 °C), zimnica, triaška, výrazná bolesť hlavy, svalov a kĺbov, suchý dráždivý kašeľ, bolesti hrdla a celková slabosť a únava. Typicky dominujú celkové príznaky nad ťažkosťami zo strany respiračného systému.

Samozrejme, infekcia vírusom chrípky sa môže prejaviť rôznou intenzitou príznakov – od infekcií bez symptómov, cez mierne ochorenie až po komplikovaný priebeh.

Anketa

Ako hodnotíte aktuálnu situáciu s chrípkou na Slovensku?

Zaznamenal/a som nárast prípadov v okolí.
- %
Situáciu neriešim, nevenujem jej pozornosť.
- %
Očakávam stabilizáciu v najbližších týždňoch.
- %
Celkovo hlasov: 172

Evidujete výpadky niektorých typov liekov?

Momentálne je situácia z pohľadu dostupnosti liekov na ARO a CHPO stabilná s občasnou krátkodobou nedostupnosťou. Oproti minulému roku je viac-menej bezproblémová dostupnosť symptomatickej liečby jednotlivých príznakov – máme k dispozícii pre deti aj dospelých lieky na liečbu horúčky, kašľa, bolesti hrdla a pod.

Vo všeobecnosti ale môžeme skonštatovať, že od začiatku roka je situácia ohľadom výpadkov liekov pomerne dobrá. Z kategórie voľnopredajných liekov neevidujeme žiadne výpadky.

Vedeli by ste nám povedať, aká dlhá je inkubačná doba chrípky a aký je rozsah jej nákazlivosti v porovnaní s prechladnutím?

Inkubačná doba chrípky je pomerne krátka a varíruje v rozsahu jeden až štyri dni, pričom po nej sa začínajú prejavovať typické klinické príznaky.

Kým chrípku spôsobuje vírus chrípky a je dostupné očkovanie, prechladnutia vyvolávajú viaceré druhy vírusov, ktorých môže byť až 200 a tvoria takmer 80 % všetkých ARO.

Chrípka je nákazlivá od konca inkubačnej doby, teda od obdobia tesne pre tým, ako sa objavili príznaky, po dobu približne sedem až 10 dní od začiatku ochorenia. Pri prechladnutí je to o niečo menej – päť až sedem dní.

Pozrite si reportáž o náraste chorých detí s chrípkou:

Stretávate sa často s pacientmi, ktorí majú netradičné príznaky chrípky? Zistili sme, že ich napríklad bolia ďasná a zuby.

Bolesti zubov a ďasien pri chrípke sú skôr vzácnym príznakom, ale ich prítomnosť nie je vylúčená. Vhodné je vylúčiť aj iné príčiny týchto bolestivých stavov návštevou zubného lekára.

Líši sa liečba chrípky u pacientov s netradičnými príznakmi od tých s bežnými príznakmi?

V prostredí lekárne odporúčame pacientom najmä symptomatickú liečbu, teda podľa prítomných príznakov (horúčka, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, kašeľ, nádcha a iné).

Zvláštna pozornosť a obozretnosť je pri rizikových skupinách – malých deťoch, tehotných ženách, starších osobách a chronicky chorých pacientoch.

Samoliečba má obmedzenú dĺžku trvania, pričom na to pacienta upozorňujeme. Pri jednotlivých symptómoch sú varovné signály a okolnosti, keď je nutná konzultácia s lekárom.

Graf uzavretých škôl podľa krajov Foto: ta3/Laura Kamody Graf uzavretých škôl podľa krajov

Aké sú najčastejšie omyly, ktoré robia ľudia pri liečbe chrípky?

Na jednej strane máme tých, ktorí považujú chrípku za banálne ochorenie a najradšej by ju, ľudovo povedané, „rozchodili“, a na ďalší deň o nej ani nevedeli.

Pritom je nevyhnutné dodržiavať pokoj na lôžku, príjem dostatočného množstva tekutín s vitamínmi a taktiež zmierňovať príznaky podávaním rôznych druhov liekov, ako napríklad na zníženie horúčky, proti kašľu alebo bolesti hlavy.

Ďalej je potrebné obmedziť kontakt s ostatnými ľuďmi, používať jednorazové papierové vreckovky, častejšie si umývať ruky. Na druhej strane sú ľudia, ktorí sa za každú cenu dožadujú podávania antibiotík.

Sú ľudia, ktorí sa dali zaočkovať na jeseň, chránení počas aktuálnej vlny chrípky? Akú úlohu zohrávajú v prevencii vakcíny?

Očkovanie dostupnými inaktivovanými vakcínami je považované za jediné účinné preventívne opatrenie. Po 14 dňoch má väčšina preočkovaných osôb prítomné protilátky v krvi, pričom maximálne hladiny sú medzi 4. až 6. týždňom od očkovania.

Ideálny čas na zaočkovanie je preto od začiatku októbra do polovice novembra. Trvanie postvakcinačnej imunity je rôzne, zvyčajne sa pohybuje v rozmedzí šesť až 12 mesiacov.

Dôležité je chrániť najmä rizikové skupiny, ktoré majú predpoklad rozvoja pridružených komplikácií a vyššiu úmrtnosť.

Aké sú možné komplikácie chrípky a ako rozpoznáme, že chrípka prechádza do vážnejšieho stavu?

Komplikácií môže byť niekoľko – zápal stredného ucha, zápal prínosových dutín, zápal pľúc (či už ako bakteriálna superinfekcia alebo primárny chrípkový zápal), zápal srdcového svalu, zápal mozgu, encefalitída, dehydratácia, u detí tzv. febrilné kŕče (kŕče pri horúčke najmä v detskom veku).

Sú rôzne varovné signály, kedy je nutná návšteva lekára, pričom je rozdiel, či ide o dieťa alebo dospelého. Okolnosti, pri ktorých je nutná návšteva lekára, sú napríklad horúčka, ktorá neklesá ani na tretí deň, po samoliečbe sa stav nezlepšuje, výrazná bolesť hrdla spôsobujúca problémy s prehĺtaním alebo otvorením úst, problémy s dýchaním, krv v slinách alebo hliene a iné.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok