Chrípková sezóna silnie, desiatky škôl zatvorili. Prinášame ich prehľad aj rady, ako sa chrániť (+grafika)

6.2.2024 14:29 , Aktualizované: 6.2.2024 16:11

Na Slovensku stúpa počet chorých na chrípku a akútne ochorenia dýchacích ciest. Pre aktuálne zúriace choroby museli v jednotlivých krajoch zatvoriť desiatky škôl. Ako sa chrániť pred vírusom?

Chrípková sezóna

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) v pondelok informoval, že v piatom kalendárnom týždni evidoval vyše 70-tisíc chorých na respiračné ochorenia. Chorobnosť v porovnaní s tým predchádzajúcim stúpla o 9,1 %. Najviac chorých bolo evidovaných v Trnavskom kraji a najmenej v Žilinskom kraji.

Anketa

Museli pre chorobnosť zatvoriť školu alebo škôlku aj vo vašom okolí?

Nie
- %
Áno
- %
Celkovo hlasov: 70

Zavreté školy

Chorobnosť sa výrazne prejavila u detí, zasiahla množstvo školských zariadení. Najviac škôl je zavretých v Trnavskom kraji, okrem desiatok materských a základných škôl sú zavreté aj štyri stredné školy.

Ďalšie desiatky škôl ostávajú zavreté aj v ďalších krajoch. Najlepšia situácia je v Bratislavskom kraji, kde svoje brány uzavrelo len päť základných a deväť materských škôl.

Prehľad uzavretých škôl si môžete pozrieť v prehľadnej grafike. Text pokračuje pod ňou.

Graf uzavretých škôl podľa krajov Foto: ta3/Laura Kamody Graf uzavretých škôl

Pravidlá na zavretie škôl

„Ak počet chýbajúcich detí alebo žiakov z dôvodu nárastu chrípky a iných akútnych respiračných ochorení (napríklad Covid-19) prekročí 20 percent z celkového počtu detí alebo žiakov, riaditeľ školy či škôlky preruší vyučovanie,“ informoval Pravdu úrad verejného zdravotníctva o podmienkach, kedy môže riaditeľ vyhlásiť takzvané chrípkové prázdniny.

Ako sa liečiť?

Lekárnička Miroslava Snopková pre ta3 pripomenula, že chorobu dostanú deti, a tie nakazia aj rodičov. „Pokiaľ je v rodine choré dieťa, pribudnú aj chorí dospelí,“ pripomína. Najjednoduchšia pomoc je užívanie vitamínov C alebo D. „Lekárne umožňujú vyšetrenie na C reaktívny proteín, známe ako CRP vyšetrenie,“ pripomenula Snopková.

Podľa lekárničky v prípade, že sa potvrdí chrípka, je nutné ostať doma. „Látky na zrazenie teploty je vhodné užívať, ak stúpa vyššie nad 38,5 Celzia," vysvetlila. 

Podľa nej u ľudí pretrváva zlozvyk užívať silné lieky na zrazenie teploty ihneď, ak sa človek cíti len trochu zle. Najčastejšie podľa nej lekári predpisujú lieky na hrdlo a antibiotiká.

„V prípade, ak pacienti prichádzajú od lekárov, tak najčastejšie majú predpísaný liek na vykašliavanie suchého hlienu. Pri viacerých pacientoch prichádzajú aj s lekárskym predpisom na antibiotiká,“ uviedla Snopková.  

Pozrite si živý vstup Veroniky Pancurákovej o aktuálnych ochoreniach:

Charakteristika chrípky

Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri či vreckovkách osem až 12 hodín, informoval (ÚVZ SR). Na hladkých povrchoch je to dokonca 24 až 48 hodín.

Vírusy chrípky dobre prežívajú v mrazivom zimnom počasí. Ide o kvapôčkovú infekciu prenášanú kontaminovaným vzduchom. 

Chrípku nevyliečime antibiotikami

Chrípku treba vyležať, príznaky prechladnutia ustúpia za pár dní. Ochorenie by sa v žiadnom prípade nemalo prechodiť, je potrebné ho vyležať. Antibiotiká sa pri nekomplikovanom priebehu bežne nepoužívajú, pretože na vírus chrípky neúčinkujú. Liečia bakteriálne ochorenia a chrípka či Covid-19 majú vírusový pôvod.

Dôležitá je hygiena rúk. Pozrite si vzdelávacie video úradu verejného zdravotníctva:

Respiračná etika

Úrad verejného zdravotníctva uviedol, že je dôležité nepodceniť pobyt na čerstvom vzduchu a dodržiavať respiračnú etiketu. Deti treba naučiť pri kýchaní či kašlaní prekryť si ústa, najlepšie vreckovkou. Podstatná je tiež pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok