V Arktíde objavili stratenú loď Terror, vrak je vo výbornom stave

ČTK
13.9.2016 10:58

Kanadskí prieskumníci objavili vrak britskej lode Terror, ktorá zmizla pred 168 rokmi pri prieskume Arktídy. Plavidlo patrilo spoločne s loďou Erebus k expedícii kapitána Johna Franklina, ktorý sa snažil objaviť severne od Kanady morskú cestu medzi Atlantickým a Tichým oceánom. Obe lode aj s posádkami však zmizli bez stopy.

V Arktíde objavili stratenú loď Terror, vrak je vo výbornom stave
SITA/AP

Vo vraku sú ešte fľaše vína

Vrak Terroru z polovice 19. storočia sa prieskumníkom podarilo lokalizovať na začiatku septembra. Loď leží na morskom dne pri juhozápadnom brehu Ostrova kráľa Williama v hĺbke asi 25 metrov a podľa prieskumníkov je v mimoriadne dobrom stave. Automatická prieskumná ponorka odhalila dokonca aj také detaily, ako niekoľko tanierov a konzervu s jedlom v lodnom sklade alebo uložené fľaše vína.

lod_0a000002-bb7b-85c8.jpg

Už pred dvoma rokmi objavili prieskumníci vrak Erebom, ktorý leží asi 100 kilometrov južne od Terroru. Objavenie lodí uľahčilo topenie ľadovcov, ktoré otvorilo prístup do predtým zamrznutých oblastí.

lod-foto-2_0a000002-bcd0-05d7.jpg

Námorníci v mrazivej pustatine

Franklin sa z poverenia britského kráľovského námorníctva vydal na expedíciu do Arktídy v 40. rokoch 19. storočia. Cieľom jeho cesty bolo nájsť takzvanú severozápadnú morskú cestu, ktorá by umožnila plavbu mrazivou krajinou okolo kanadských brehov až do Tichého oceánu, čo by britským námorníkom skrátilo dobu plavby do Ázie.

Lode Erebus a Terror so 129 členmi posádky vyplávali z Anglicka v roku 1845, severne od Kanady však uviazli v ľade. Námorníci, ktorým sa podarilo prežiť, v roku 1848 svoje lode opustili a pokúsili sa dostať do bezpečia po pevnine a po ľade. Nikto z nich však cestu neprežil. Expedícia sa stala najhoršou tragédiou v dejinách britského prieskumu Arktídy.

Po zmiznutých lodiach neúspešne pátralo mnoho expedícií. V roku 1859 sa podarilo objaviť na Ostrove kráľa Williama poznámku zapísanú jedným z členov Franklinovej výpravy, ktorá priblížila detaily osudu oboch lodí. V 80. rokoch minulého storočia našli telá troch členov Franklinovej posádky. Zlom v pátraní prišiel až teraz, keď sa počas dvoch rokov podarilo objaviť obe stratené lode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok