Dramatický boj o prežitie v Alpách sa skončil. Z vrcholu hory zachránili horolezcov z Česka, nešlo o Slovákov

ta3/TASR/ČTK
5.2.2024 12:23 , Aktualizované: 6.2.2024 10:46

Dvaja horolezci, ktorí v nedeľu večer uviazli na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách, sú z Českej republiky a nie zo Slovenska, ako pôvodne informovala polícia. Oboch zranených českých horolezcov, ktorí v nedeľu uviazli na najvyššej rakúskej hore Grossglockner, v utorok ráno vyzdvihol vrtuľník a odovzdal ich do starostlivosti lekárov.

Najvyšší vrch Rakúska
AP (ilustračná fotografia)

Neľútostná príroda

Záchranné operácie komplikovali nepriaznivé poveternostné podmienky. Grossglockner, s výškou 3798 metrov nad morom, predstavuje najvyšší bod Rakúska a dominuje Alpám východne od Brennerského priesmyku.

Horolezcom, ktorí utrpeli zranenia v dôsledku padajúcich skál na severnej stene vrchu, sa podarilo uchýliť do bivaku umiestneného vo výške približne 3200 metrov nad morom. V núdzovom volaní, ktoré uskutočnili v nedeľu večer, informovali o svojej situácii. V bivaku prečkali až do záchrany.

Pozrite si archívnu reportáž o lavíne v Alpách:

Záchranári čelia vetru

Na záchranu boli ihneď vyslané tímy z horskej záchrannej služby Heiligenblut, alpskej polície z mesta Spittal an der Drau a záchranný letecký tím RK1.

Napriek ďalším pokusom o záchranu v pondelok ráno zostávala situácia nezmenená kvôli nepriaznivému veternému počasiu, ktoré znemožňovalo použitie helikoptéry. Alternatíva záchrannej akcie na lyžiach z doliny bola považovaná za príliš náročnú.

Zásoby jedla aj teplo

Podľa Klausa Brandsättera z horskej záchrannej služby Heiligenblut, horolezci neboli zranení, v bivaku mali teplo a dostatočné zásoby jedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok