Väčšina Slovákov je proti nižším trestom za korupciu. Vysoký nesúhlas s vládou naprieč celým spektrom spoločnosti

ta3/TASR
1.2.2024 16:34

Väčšina Slovákov nesúhlasí so znižovaním trestov za korupciu. Určite s tým nesúhlasí 43,4 percenta, 34 percent skôr nesúhlasí.

Robert Fico - rusenie USP
TASR/Jaroslav Novák

Za zníženie sa vyjadrilo 4,6 percenta obyvateľov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Transparency International Slovensko (TIS), ktorý uskutočnili medzi 16. a 23. januárom na vzorke 1015 respondentov.

"Vysoký nesúhlas so znižovaním trestov za korupciu sme zaznamenali naprieč spoločnosťou, proti je väčšina respondentov z najmenších obcí, ale aj veľkých miest, mladí ľudia nad 18 rokov, ale aj seniori," priblížilo TIS.

Nesúhlas voličov koalície

Z prieskumu tiež vyplynulo, že snahy o prijatie nižších trestných sadzieb sa stretávajú aj s nesúhlasom voličov koalície. Pri voličoch Hlasu a SNS prekročil podiel tých, ktorí nesúhlasia s nižšími trestami za korupciu, až 70 percent. V prípade Smeru to bolo vyše 65 percent. Riaditeľ TIS Michal Piško konštatoval, že podiel koaličných voličov s kritickým názorom na oslabovanie trestov za korupciu sa od celej vzorky líši len mierne.

Tresty za korupciu

V prieskume sa pýtali aj na odhad rozsahu prísneho trestania korupcie. Viac ako polovica populácie počet korupčníkov zavieraných ročne do väzenia pocitovo nadhodnocuje a prikláňa sa k desiatkam. Viac ako 100 je ich podľa 6,4 percenta opýtaných. Iba 27,3 percenta ľudí odhadlo správne, že ich je za rok menej ako desať. Zvyšných 22 percent odpovedať nevedelo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok